Acest mineral are un spectru larg de actiune in organism si poate influenta unele dintre procesele care ajuta somnul.

Magneziul este unul dintre cele mai intalnite minerale de pe pamant si este prezent in multe alimente. Este esential pentru sanatatea umana si este utilizat in peste 600 de reactii celulare in intregul corp. De fapt, fiecare celula si organ are nevoie de acest mineral pentru a functiona corect.

Contribuie la sanatatea osoasa, precum si la functionarea corecta a creierului, inimii si muschilor. Suplimentele cu magneziu au fost asociate cu o serie de beneficii, printre care combaterea inflamatiei, ameliorarea constipatiei si scaderea tensiunii arteriale. In plus, magneziul poate ajuta la tratarea problemelor de somn.

Pentru a adormi si a ramane adormiti, corpul si creierul trebuie sa se relaxeze. La nivel chimic, magneziul ajuta la acest proces prin activarea sistemului nervos parasimpatic, sistemul responsabil pentru calmare si relaxare.

Mai intai, magneziul regleaza neurotransmitatorii, care trimit semnale in sistemul nervos si in creier.

De asemenea, regleaza nivelul de melatonina, care ghideaza ciclurile de somn-trezire in organism. In al doilea rand, acest mineral se leaga de receptorii acidului gama-aminobutiric (GABA). GABA este neurotransmitatorul responsabil pentru atenuarea activitatii nervoase.

Lipsa de magneziu in organism poate provoca un somn tulburat si chiar insomnie. Studiile la soareci au aratat ca nivelurile optime ale acestui mineral sunt necesare pentru somnul normal si ca atat nivelurile ridicate, cat si cele scazute pot cauza probleme de somn.

Nu numai ca magneziul te poate ajuta sa adormi, dar joaca un rol si in obtinerea unui somn profund si odihnitor.

Anxietatea si depresia pot avea un impact negativ asupra somnului. Interesant este ca magneziul ajuta la ameliorarea ambelor tulburari ale dispozitiei. Acest lucru este valabil mai ales atunci cand exista un deficit de magneziu, deoarece anxietatea, depresia si confuzia mentala sunt adesea observate in timpul deficientei.

Dar cercetarile indica, de asemenea, ca acest mineral ar putea spori tratamentul antidepresiv conventional si, eventual, poate trata anxietatea. In timp ce modul in care functioneaza nu este pe deplin inteles, pare sa fie legat de capacitatea magneziului de a stimula dispozitivele de calmare ale sistemului nervos.

Daca insomnia ta este legata de o tulburare a starii de spirit, atunci ar putea fi de ajutor magneziul.