Ardeii umpluți cu sos de smântână sunt perfecți pentru orice masă. Sunt aromați, cremoși și foarte gustoși, iar combinația dintre umplutură și sos îi face irezistibili.

Ardei umpluți cu sos de smântână

Ardeii umpluți cu sos de smântână sunt gustoși și ușor de făcut. Se umplu cu carne și orez, apoi se fierb. La final, se adaugă smântâna și se mai dau în 2-3 clocote. Sunt perfecți pentru un prânz sau o cină sățioasă.

Preparare 20 minute
Gătire 50 minute
Timp total 1 oră și 10 minute

Ingrediente

  • 10-12 ardei grași
  • 500 grame carne tocată (porc, vită sau amestec)
  • 150 grame orez (spălat și scurs)
  • 5 linguri smântână
  • 200 ml suc de roșii
  • 1 ceapă potrivită
  • 5 linguri ulei
  • Sare și piper (după gust)
  • 1/2 linguriță boia dulce

Mod de preparare

Curăță ceapa, spal-o și toac-o mărunt. Călește-o în ulei, la foc mic, până devine sticloasă.

Adaugă boiaua, amestecă și ia tigaia de pe foc.

Spală ardeii și șterge-i cu un prosop. Apasă ușor pe codiță și rotește-o, apoi scoate cotorul cu grijă.

Curăță bine ardeii de semințe, astfel încât să rămână întregi.

Într-un bol mare, pune carnea tocată, orezul scurs de apă și ceapa călită. Adaugă sare și piper după gust și amestecă bine până obții o compoziție omogenă.

Ia câte o linguriță de umplutură și pune în fiecare ardei. Nu umple ardeii până sus, lasă puțin loc, pentru că orezul se va umfla în timpul fierberii.

Așează ardeii într-o oală mare, cu deschizătura în sus.

Toarnă sucul de roșii peste ei și adaugă apă cât să-i acopere aproape complet.

Presară puțină sare.

Fierbe la foc mic timp de aproximativ 50 de minute, până când ardeii sunt moi, iar umplutura este bine gătită.

Într-un bol separat, pune smântâna și adaugă treptat câteva linguri din zeama fierbinte din oală.

Amestecă bine, astfel încât smântâna să ajungă la o temperatură apropiată de cea din oală. Acest pas este necesar pentru a evita brânzirea smântânii.

După ce smântâna este temperată, toarn-o încet în oală și amestecă ușor. Mai lasă să fiarbă 2-3 minute, apoi oprește focul. Dacă îți place, poți adăuga pătrunjel tocat deasupra.