Budinca De Mere
Timp total 3 ore

Ingrediente

  • 170g unt
  • 8 mere, decojite, fara samburi, taiate in bucati
  • 60ml coniac
  • 10 oua
  • 110g zahar pudra
  • 1 lingurita esenta de vanilie
  • 400ml smantana
  • 200ml lapte
  • 450g briose frantuzesti, taiata in felii subtiri
  • zahar pudra

Mod de preparare

1. Se topesc 100g de unt intr-o tigaie, la foc mediu. Se adauga mere si se fierbe, amestecand constant, timp de 15 minute sau pana se inmoaie. Se adauga coniac si se fierbe timp de 1 minut sau pana cand lichidul s-a evaporat. Se lasa deoparte sa se raceasca timp de 15 minute.

2. Intre timp, se unge o tava si se tapeteaza cu hartie de copt, apoi se acopera cu folie pentru a preveni scurgerea lichidului afara.

3. Intr-un castron mare, se amesteca ouale, zahar pudra, vanilie, smantana si lapte pentru a combina. Se intinde untul ramas peste feiile de briosa, apoi se aseaza straturi alternative de briose si amestec de mere in tigaie. Se toarna amestecul de ou si se pune deoparte timp de 1 ora pentru ca lichidul sa se absoarba.

4. Intre timp, se incalzeste cuptorul la 150C. Se coace timp de 2 ore. Se raceste usor. Se pudreaza cu zahar pudra si se serveste cald cu smantana.