Cledne este un preparat tradițional din Bucovina, Ardeal și Maramureș, asemănător cu găluștele dulci sau gnocchi-urile de cartofi, dar servit în variantă dulce, cu pesmet și zahăr.
Rețeta de clene (sau cledne) este specifică zonei Rădăuți și, în general, Bucovinei. Se face și în alte părți din nordul țării (Suceava, Gura Humorului, Câmpulung Moldovenesc), dar Rădăuțiul e printre locurile unde e cel mai cunoscută. Acolo, clenele sunt considerate un preparat tradițional de casă, gătit mai ales în familie, nu un desert de restaurant.
E genul de mâncare de duminică sau de post, făcută din ce aveai prin casă: cartofi fierți, făină, ou și zahăr. De aceea, în Bucovina, se mai spune că „din trei cartofi și o lingură de făină faci o oală de clene”.
Clenele se fac dintr-un aluat simplu, cu cartofi fierți, ou, zahăr și făină. Practic, dacă ai niște cartofi fierți rămași, ai deja jumătate din treabă gata. În plus, e o rețetă ușoară, fără cântar, care se face „după ochi”, exact cum făceau bunicile.
Clenele se fierb în apă cu sare, apoi se tăvălesc prin pesmet rumenit și amestecat cu zahăr.
Au gust dulceag de cartofi fierți, vanilie și zahăr. Sunt moi, dar nu lipicioase. Când le combini cu pesmetul dulce, iese un desert simplu, dar foarte bun.
E o mâncare destul de consistentă, pentru că are cartofi și făină. Nu e ușoară, dar e sățioasă. Nu e ceva ce mănânci zilnic, ci mai degrabă o rețetă de poftă sau amintire.
De obicei, clenele se mănâncă ca desert, calde, imediat după ce le-ai tăvălit prin pesmet și zahăr. Dar adevărul e că, în multe case din Ardeal sau Bucovina, ele țin loc de o masă întreagă. Sunt dense și energizante, perfecte pentru o zi friguroasă.
Dacă vrei să le transformi într-un preparat complet, poți adăuga deasupra dulceață de prune, smântână dulce, scorțișoară sau chiar un pic de unt topit cu vanilie.
Poși să le mănînci și ca fel principal de post (dacă se omit oul și untul).
Ingrediente
- 3 cartofi fierți (zdrobiți)
- 1 ou
- 5 linguri zahăr
- Făină cât cuprinde (până se obține un aluat nelipicios)
- 1 lingură esență de vanilie (opțional)
- 100 grame zahăr
- 100 grame pesmet
- Un praf de sare
Mod de preparare
Zdrobește cartofii fierți cu furculița sau presa.
Adaugă oul, zahărul și esența de vanilie.
Încorporează făina treptat, până obții un aluat moale, dar care nu se lipește de mâini.
Întinde aluatul în suluri subțiri, apoi taie bucățele (cam cât o nucă mică).
Pune apă cu sare la fiert, apoi fierbe cldnele. Când se ridică la suprafață, sunt gata.
Într-o tigaie, rumenește pesmetul în puțin unt sau ulei, apoi amestecă-l cu zahărul.
Scurge clednele și tăvălește-le prin amestecul de pesmet și zahăr.