Crema spaniolă, sau crema catalană, așa cum mai este numită, este un desert foarte simplu de făcut și de efect. Ca gust și mod de preparare seamănă destul de mult cu crema de zahăr ars, pe care toată lumea o cunoaște, și cu creme brulee. 

Crema catalană este un desert foarte de efect și rapid atunci când aveți musafiri. O puteți prepara de seara și pune în recipiente mici și păstra la frigider peste noapte. Va fi nemaipomenită a doua zi, rece, cu puțin zahăr caramelizat deasupra sau un sirop de caramel. 

Cremă catalană cu zahăr caramelizat
Timp total 45 minute

Ingrediente

  • 500 ml lapte
  • 1/2 portocală
  • 1/2 lămâie
  • 1/2 baton scorțișoară
  • 1 păstaie de vanilie
  • 7 gălbenușuri
  • 100 g zahăr
  • 1 linguriță amidon

Mod de preparare

Puneți laptele, zeama de la portocală și pe cea de la lămâie, păstaia de vanilie și scorțișoara într-un vas pe foc. Când începe să fiarbă, opriți focul și lăsați 10 minute pentru ca aromele să se amestece și să se răcească puțin.

Bateți cu mixerul gălbenușurile de ou, zahărul și amidon, până când obțineți o cremă mai deschisă la culoare.

Strecurați laptele infuzat și puneți-l din nou pe foc. Înainte de a începe să fiarbă, adăugați crema de gălbenușuri și amestecați încontinuu, la foc mic, pentru 6-7 minute.

Când crema începe să se îngroașe și formează o peliculă vizibilă pe lingura de lemn, puteți opri focul.

Turnați crema în recipiente mici și acoperiți cu folie de aluminiu sau de plastic, pentru a nu se forma o peliculă la suprafață. Lăsați să se răcească complet, după care dați crema la frigider.

Pentru a servi, presărați puțin zahăr deasupra, pe care îl veți carameliza cu ajutorul unei flăcări. Serviți crema rece, cu zahăr caramelizat deasupra sau simplă.

Poftă bună!