Cuiburile de viespi sunt un desert bine cunoscut în bucătăria românească, delicios și ușor de făcut. Prăjitura reprezintă o altă variantă de prezentare pentru cozonac, fiind foarte asemănătoare ca și aspect cu cozonacul Rozenkrantz. 

De fapt, rețeta de bază este tot cea de cozonac, doar că diferă modul de așezare în tavă și de prezentare. Dacă știți să faceți cozonac, nu are cum să nu vă iasă și această rețetă. 

Cuiburi de viespi
Timp total 2 ore și 30 minute

Ingrediente

500 g făină 300 ml lapte 50 g unt 50 g zahăr 5 gălbenușuri 10 g drojdie 1 lingură esență de vanilie un praf de sare coaja de la o lămâie Umplutură: 250 g nucă 200 g unt 100 g zahăr 1 plic zahăr vanilat Sirop: 100 g zahăr 100 ml lapte

Mod de preparare

Aluatul pentru cuibul de viespi este foarte asemănător cu cel pentru cozonac. Puneți laptele cu zahărul și gălbenușurile la încălzit pe foc. Amestecați drojdia cu puțin zahăr, puțină făină și câteva linguri de lapte cald. Când maiaua și-a dublat volumul, turnați-o peste făină și adăugați și amestecul de lapte cu ouă și zahăr, care s-a răcit puțin între timp.

Puneți un praf de sare și esența de vanilie și frământați un aluat care să nu se mai lipească de mâini. Acesta nu necesită la fel de mult timp de frământare ca la cozonac. La final, încorporați coaja de lămâie. Lăsați aluatul la dospit cel puțin 30 de minute.

Pentru umplutură, amestecați untul la temperatura camerei cu zahărul și nuca măcinată. Când aluatul s-a dospit, întindeți-l cu ajutorul unui sucitor pe o suprafață pudrată cu făină.

Întindeți umplutura peste foaia subțire de aluat, lăsând o margine de 2 cm liberă. Începeți să rulați aluatul cât se poate de strâns. Îndepărtați marginile ruloului, după care tăiați aluatul în bucăți de câțiva cm lățime.

Așezați rulourile pe o tavă, având grijă să nu se lipească între ele și mai lăsați-le la dospit 30 de minute. Dați tava la cuptor, în cuptorul preîncălzit, la 180 de garde, pentru 50 de minute. Reduceți focul la 160 după primele 15 minute.

Pentru sirop, fierbeți laptele cu zahărul într-o oală pe foc, până când zahărul s-a topit. Turnați siropul peste cuiburile de viespi cât timp sunt încă fierbinți.

Lăsați să se răcească și mai însiropați dacă mai este nevoie.

Poftă bună!