Galette este un preparat rustic, din bucătăria franceză, care a devenit popular și în alte zone ale lumii. Este delicios, poate fi umplut cu orice și servit pe post de mic dejun, gustare sau în orice alt moment al zilei.
Galette este practic, un suport făcut din aluat de tartă, pe care îl puteți umple cu orice vreți. Astăzi vă prezentăm varianta cu brânză, ciuperci și ouă, delicioasă, sățioasă și foarte ușor de făcut.
Timp total 45 minute
Ingrediente
- 160 g făină
- un praf de sare
- 115 g unt
- 60 ml apă rece
- 450 g ciuperci
- 2 cepe
- 2-3 căței de usturoi
- cimbru
- 3 lingurițe ulei de măsline
- 1 linguriță sos de soia
- 100 g brânză gruyere
- sare
- piper
- 4 ouă + 1 pentru decor
Mod de preparare
Pentru a prepara crusta, puneți într-un bol făina și sarea. Adăugați untul rece, tăiat cubulețe. Frământați până când obțineți un aluat sfărâmicios. Încorporați apa și frământați până când aluatul capătă un aspect omogen.Împărțiți aluatul în 4 părți egale, acoperiți cu folie de plastic și dați la frigider pentru 30 de minute.
Pentru compoziție, tocați ceapa și usturoiul și puneți-le la călit în câte lingurițe de ulei de măsline. După 5 minute, când ceapa s-a călit, adăugați ciupercile curățate și tăiate felii.
Mai lăsați totul pe foc pentru 10-15 minute, cât să se evapore apa de la ciuperci. Adăugați sare, piper, sos de soia și cimbru și mai lăsați pe foc 3-4 minute.
Întindeți bucățile de aluat pe o suprafață tapetată cu făină, cât să ajungă la un diametru de 20 cm. Puneți brânză rasă în mijloc, lăsând marginile libere. Adăugați amestecul de ciuperci deasupra. Împăturiți marginile fiecărei bucăți de aluat, ca și cum ați forma un bol din aluat. Ungeți marginile cu ou bătut.
Dați la cuptor, în cuptorul preîncălzit, la 190 de grade, pentru 20 de minute.
După 20 de minute, scoateți din cuptor și faceți un spațiu cu lingura în mijlocul fiecărei galette. Puneți un ou spart în mijloc și mai dați la cuptor pentru 10 minute.
Presărați piper și cimbru proaspăt deasupra și serviți.
Poftă bună!