Savurează gustul unic al tartei galette cu mere și struguri. Rețetă ușoară, ideală pentru deserturi rafinate.

Tartă galette cu mere și struguri

Galette este un tip de tartă rustică, originară din Franța, care se deosebește prin forma sa simplă și neconvențională. Aceasta nu necesită o formă specială pentru coacere și este adesea făcută cu un aluat fraged, umplut cu fructe sau alte ingrediente. Aluatul este rulat și pliat peste umplutură. Este o modalitate ușoară și rapidă de a face o tartă delicioasă și este perfectă pentru a folosi fructe proaspete de sezon.

Există mai multe tipuri de galette, cele mai comune fiind cele făcute cu aluat fraged și umplute cu fructe. Totuși, există și galette sărate, care pot include ingrediente precum legume, brânzeturi și carne.

Galette cu mere și struguri este un exemplu de desert versatil și atrăgător, care îmbină tradiția cu un strop de inovație. Este o alegere excelentă pentru ocazii informale sau întâlniri cu prietenii, putând fi servită caldă, adesea alături de înghețată sau smântână.

Ușor condimentată și cu dulceața naturală a merelor și a strugurilor, cu o crustă sfărâmicioasă, această galette este pur și simplu irezistibilă. Modul de preparare nu este complicat deloc, iar ingredientele necesare sunt simple.

Dacă vrei, poți folosi o tavă rotundă pentru a ajuta aluatul să-și păstreze forma în timp ce se coace. O tigaie de fontă funcționează perfect pentru această rețetă. Dacă aluatul se prăbușește în timp ce se coace, nu îți face griji.

La jumătatea timpului de coacere, pur și simplu scoate tava din cuptor și pliază din nou aluatul parțial copt peste umplutură și ar trebui ca acesta să rămână la locul lui. Acest lucru nu va face decât să adauge un farmec rustic desertului.

Doar asigură-te că aluatul este răcit înainte de a-l coace. Dacă aluatul se simte prea moale după ce l-ai întins, nu ezita să îl răcești în frigider timp de 10-15 minute înainte de a-l umple și coace.

Rețeta de galette cu mere și struguri

Preparare 20 minute
Gătire 35 minute
Timp total 55 minute

Ingrediente

Pentru aluat 

  • 120 de grame de făină integrală
  • Două linguri de zahăr granulat
  • 1/4 linguriță de sare
  • 110 grame de unt rece, nesărat, tăiat în cubulețe
  • Două linguri de apă rece
  • Un ou, ușor bătut
  • Zahăr pudră, pentru presărat, opțional

Pentru umplutură

  • Două mere, curățate de coajă și tăiate în felii 
  • 12-15 boabe de struguri, tăiate pe jumătate, pe lungime
  • Două linguri de făină de toate tipurile
  • 50 de grame de zahăr granulat
  • 1/8 linguriță de sare 
  • 1/2 linguriță de scorțișoară măcinată
  • 1/4 linguriță de ienibahar

Mod de preparare

Mai întâi, trebuie să te ocupi de aluat. Folosește un robot de bucătărie dotat cu o lamă de oțel. Pulsează făina, zahărul și sarea de câteva ori până când se combină. Adaugă untul și pulsează până când se formează firimituri de mărimea unor boabe de mazăre, de aproximativ 12 - 15 ori.

Adaugă apa cu gheață și pulsează pentru a combina, oprindu-te chiar înainte ca aluatul să devină o masă solidă. Întoarce aluatul pe o suprafață presărată cu făină și presează-l într-un disc. Înfășoară-l cu folie de plastic și dă-l la frigider pentru cel puțin o oră. Dacă dorești, îl poți pregăti cu o zi înainte.

Când aluatul este gata, vine rândul umpluturii. Preîncălzește cuptorul la 200 de grade Celsius. În timp ce cuptorul se preîncălzește, amestecă ingredientele pentru umplutură într-un bol mare.

Rulează aluatul într-un cerc de 28 până la 30 de centimetri pe o suprafață ușor înfăinată. Transferă-l pe o foaie de copt tapetată cu hârtie pergament sau un suport de silicon.

Pune umplutura deasupra aluatului, lăsând o margine de 2,5 - 3,5 centimetri de jur împrejur. Îndoaie marginea peste amestecul de fructe, plisând-o pentru a forma un cerc. Unge suprafața aluatului cu ou și presară cu zahăr pudră, dacă vrei să folosești.

Dă desertul la cuptor timp de 35 de minute sau până când aluatul devine auriu și interiorul este plin de bule. Ai grijă să rotești tava la jumătatea timpului de coacere. Servește desertul cald sau la temperatura camerei.

Idei de servire

Galette cu mere și struguri se servește de obicei caldă, adesea alături de o cupă de înghețată de vanilie sau smântână, pentru a adăuga o notă de răcoare și cremozitate care echilibrează dulceața fructelor.

De asemenea, poate fi servită cu un pahar de vin alb sau un cidru, care complementază aromele fructate ale desertului.