O rețetă de pască cu cremă de brânză și smântână, cu aluat de cozonac, o alternativă la pasca clasică cu brânză de vaci.

Pască cu cremă de brânză și smântână

Se apropie Paștele, așa că o rețetă de pască este mai mult decât binevenită. Alături de cozonac și ouă roșii, pasca este genul de preparat care nu are voie să vă lipsească de pe masa de Paște.

Pasca are o semnificație aparte atât pentru evrei, cât și pentru creștini. Pentru evrei, pasca este o pâine nedospită, pe care o mănâncă atunci când sărbătoresc Paștele. În tradiția lor mai este numită și ”pâinea săracilor”, pentru că evreii săraci continuau să o mănânce și după Paște. 

Obiceiul de a mânca pască s-a transmis și la creștini, numai că rețeta a fost adaptată de-a lungul anilor, iar pasca a devenit mai degrabă o delicatesă decât un simbol al sărăciei. Pasca și vinul sunt sacre pe masa de Paște, pentru că reprezintă sacrificiul lui Iisus, alături de miel. 

Pasca se prepară în ajunul Învierii, se taie în bucățele mici și este dusă la biserică pentru a fi sfințită. Abia apoi se pune pe masa de Paște, fiind considerată un aliment binecuvântat.

Astăzi vă propunem o rețetă de pască cu cremă de brânză și smântână, cu aluat de cozonac, o alternativă la pasca clasică cu brânză de vaci.

Timp total 2 ore

Ingrediente

Pentru aluat:

  • 500 g făină
  • 100 g zahăr
  • 250 ml lapte
  • 100 g unt
  • 2 gălbenușuri
  • 1 plic drojdie
  • un praf de sare
  • coaja de la o lămâie

Pentru umplutură:

  • 150 g smântână
  • 100 g zahăr
  • 150 g cremă de brânză
  • 3 ouă
  • 2 plicuri zahăr vanilat
  • 50 g făină

Mod de preparare

Faceți o maia din: puțin lapte cald, drojdie, o lingură de zahăr și puțină făină. Amestecați și lăsați câteva minute să crească, timp în care puneți restul de lapte cu zahărul și cu gălbenușurile pe foc și amestecați până când zahărul se topește.

Cerneți făina și turnați în centru maiaua și laptele cu zahărul și gălbenușurile. Adăugați un praf de sare și frământați un aluat ferm. Când făina s-a încorporat, turnați untul topit puțin câte puțin. La final, puneți coaja de lămâie și lăsați la crescut o oră.

Când aluatul s-a dospit, îl împărțiți în două jumătăți. Una va forma baza pascăi și cealaltă împletitura de deasupra.

Pentru cremă, puneți într-un bol smântâna, crema de brânză, gălbenușurile, făina, coaja de lămâie și zahărul vanilat și amestecați bine. Bateți albușurile cu un praf de sare și cu zahărul, până obțineți o spumă densă.

Amestecați spuma de albușuri cu crema făcută anterior. Amestecați cu grijă, cu ajutorul unei spatule.

Puneți jumătate de aluat, întins, într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Cealaltă jumătate o veți împărți în două și formați două șnururi de aluat pe care le răsuciți ca să formați o împletitură.

Turnați crema de smântână peste aluat, așezați împletitura deasupra și dați la cuptor, în cuptorul preîncălzit, la 160 de grade, pentru 50-55 de minute.

Scoateți din cuptor și lăsați să se răcească înainte de a servi.

Poftă bună!

De la masa de Paște nu trebuie să lipsească preparatele tradiționale: drob de miel, ciorba de miel, friptura de miel.