Un sos bun pune în valoare orice bucată de carne, o ajută să fie fragedă și suculentă și să nu se usuce în timpul gătirii, aceasta fiind o problemă des întâlnită, mai ales dacă vorbim despre carnea de pui. Pieptul, în special, are tendința să se usuce dacă nu este gătit cum trebuie, așa că această rețetă de sos de ardei copt vă salvează din situația neplăcută.

Ardeiul copt îi dă o savoare aparte cărnii și gusturile se combină perfect, mai ales dacă vorbim despre ardei proaspăt copt, și nu de la congelator. Veți obține un sos delicios, numai bun de înmuiat cu pâine proaspătă în el. 

Piept de pui cu sos de ardei copt
Timp total 45 minute

Ingrediente

  • 500 g piept de pui
  • 5-6 ardei grași copți
  • 2 cepe
  • 3 căței de usturoi
  • 2 roșii
  • 2-3 linguri de ulei
  • un cubuleț unt
  • sare
  • piper
  • boia
  • 150 ml smântână lichidă
  • verdeata pentru decor

Mod de preparare

Dacă ardeii nu sunt copți deja, coaceți-i direct pe flacără sau la cuptor, iar după ce s-au copt, presărați sare peste ei. Lăsați-i să se răcească și curățați-i de coajă și de semințe, după care îi puteți tăia fâșii.

Porționați carnea de pui în bucăți potrivite și puneți tigaia cu ulei și unt la încins. Adăugați carnea de pui și rumeniți-o câteva minute pe fiecare parte. Carnea nu trebuie să fie complet gătită pentru că oricum va mai fierbe în sos, ci să capete acel gust și aspect rumenit.

Când carnea s-a rumenit, dați-o la o parte de pe foc și, în aceeași tigaie, puneți ceapa și usturoiul tocate mărunt. Lăsați-le să se călească, timp în care decojiți roșiile și tăiați-le cubulețe. Puneți ardeiul copt tocat și roșiile în tigaie, asezonați cu sare și piper și, când sosul dă în clocot, puneți din nou carnea de pui.

Completați cu apă dacă este nevoie și acoperiți cu un capac. Lăsați să fiarbă la foc mic 20-30 de minute, sau până când carnea este bine făcută. La final, adăugați boia. Mai departe, puteți lăsa sosul așa, dacă vă place textura sau îl puteți pasa cu ajutorul unui blender. Opriți focul și adăugați smântâna lichidă. Amestecați și pasați sosul, dacă vreți să fie cât mai fin, dacă nu, serviți preparatul ca atare.

Puiul cu sos de ardei copt poate fi servit simplu sau cu garnitură de piure, orez sau orice vă place.

Poftă bună!