Un desert cremos si aromat, dar si foarte economic.
Timp total 1 oră
Ingrediente
- 200g faina
- 300g zahar
- 5 oua
- 11 linguri apa fiarta
- 1 plic praf de copt
- 1-2 linguri cacao
- 1 lingura esenta de vanilie
- Crema de lapte:
- 1 litru lapte
- 1 pastaie de vanilie
- 100g amidon de porumb
- 2 1/2 lingurite miere
- 375ml smantana lichida
- Glazura de cacao:
- 50g unt
- 4 linguri zahar
- 4 linguri apa
- 2 linguri cacao
Mod de preparare
1. Se tapeteaza o tava cu hartie de copt.2. Pentru a face blatul, se amesteca ouale cu zaharul, cu ajutorul unui mixer pana cand compozitia isi dubleaza volumul. Cand compozitia si-a dublat volumul se adauga treptat cele 11 linguri de apa fierbinte si esenta de vanilie. Se amesteca faina cu praful de copt si se adauga treptat in compozitie, amestecand usor cu un tel. Se adauga si cele 2 linguri de cacao si se amesteca usor. Se toarna compozitia in tava.
3. Se introduce tava in cuptorul preincalzit la 180C si se tine 20 minute. Cand s-a copt se lasa sa se raceasca.
4. Pentru a face crema de lapte, se pun 700 ml din litrul de lapte intr-o cratita si se adauga pastaia de vanilie taiata pe jumatate si curatata de seminte cu un cutit, seminte care trebuie si ele puse in lapte.Se lasa la foc mic cateva minute, fara ca laptele sa fiarba. Intre timp, se amesteca amidonul de porumb cu zaharul si 300 ml lapte ramasi. Se amesteca pana cand se omogenizeaza compozitia, apoi se adauga peste laptele cu pastaia de vanilie. Se pune din nou pe foc, de data aceasta mic, si se amesteca pana cand se ingroasa crema. Cand s-a ingrosat, se ia de pe foc si se lasa sa se raceasca, acoperind-o cu o folie de plastic pentru a nu se forma crusta. Cand s-a racit se baga la frigider pentru aproximativ 30 minute. Intr-un vas, se amesteca smantana lichida cu mixerul pana cand devinde spumoasa si aerata, apoi se adauga, treptat, in crema de la frigider si se amesteca.
5. Se taie blatul rece pe lungime pe jumatate. Se intinde 3 sferturi din crema de lapte obtinuta peste prima jumatate de blat.
6. Peste crema de lapte se pune cea de-a doua foaie de blat, iar peste aceasta se pune crema ramasa si se intinde pe toata suprafata blatului.
7. Pentru a prepara glazura de cacaose pun 4 linguri de apa si 4 de zahar apoi intr-o cratita si se amesteca pana cand se topeste zaharul si lichidul incepe sa clocoteasca. Se adauga untul taiat cubulete si cele 2 linguri de cacao si se amesteca. Se fierbe aproximativ 5 minute sau pana cand compozitia s-a mai ingrosat, apoi se lasa sa se racesca.
8. Cand glazura s-a racit, se orneaza prajitura cu ea apoi se pune tava in frigider si se lasa cateva ore sau pana a doua zi.