Prăjitură cu cremă de vanilie și frișcă – rețetă simplă și gustoasă, cu blat de cacao și cremă de vanilie. Rapid de făcut, perfectă pentru orice moment.

Prăjitura cu cremă de vanilie și frișcă este un desert simplu și gustos. Are blat pufos cu cacao, o cremă de vanilie ușoară și un strat de frișcă. Este ușor de făcut și merge bine la orice masă, fie că e o ocazie specială sau o zi obișnuită. 

Pentru cel mai bun rezultat, prăjitura trebuie să stea la frigider cel puțin 2 ore înainte de a fi servită.

Preparare 30 minute
Gătire 25 minute
Timp total 55 minute

Ingrediente

Pentru foile de blat

  • 6 ouă, separate în albușuri și gălbenușuri
  • 6 linguri de zahăr
  • 4 linguri de ulei
  • 4 linguri de apă rece
  • 2 linguri de cacao
  • 4 linguri de făină
  • 2 lingurițe praf de copt
  • 2 lingurițe esență de vanilie
  • Un praf de sare

Pentru crema de vanilie

  • 550 ml lapte
  • 2 gălbenușuri
  • 5 linguri de zahăr
  • 5 linguri de amidon
  • 1 păstaie de vanilie (sau 2 lingurițe extract de vanilie)
  • 500 ml frișcă lichidă (rece, de la frigider)

Pentru decor

  • 1 plic de cafea instant/ness (opțional)
  • Miez de nucă

Mod de preparare

Prepararea foilor de blat

Bate gălbenușurile cu zahărul până devin cremoase și își deschid culoarea. Adaugă uleiul și apa rece și amestecă bine.

Încorporează făina, cacaua și praful de copt în compoziția de gălbenușuri. Adaugă esența de vanilie pentru aromă.

Într-un alt bol, bate albușurile cu un praf de sare până devin spumă tare.

Încorporează treptat albușurile în amestecul de gălbenușuri, folosind o spatulă, cu mișcări ușoare pentru a menține textura aerată.

Coacerea blatului

Împarte aluatul în două porții egale. Tapetează o tavă de cuptor cu hârtie de copt, toarnă prima jumătate de aluat și nivelează. Coace la 180 de grade timp de 10-12 minute, până când trece testul scobitorii. Procedează la fel pentru a doua foaie de blat.

Prepararea cremei de vanilie

Într-un bol, amestecă gălbenușurile cu zahărul, amidonul și câteva linguri de lapte până se omogenizează. Adaugă semințele din păstaia de vanilie sau extractul de vanilie.

Pune restul de lapte la fiert într-o cratiță cu fund gros. Când laptele ajunge aproape de punctul de fierbere, redu focul și toarnă amestecul de gălbenușuri cu amidon.

Amestecă constant până când crema începe să se îngroașe și capătă consistența unei budinci. Oprește focul, acoperă crema cu folie alimentară pentru a evita formarea crustei și las-o să se răcească.

Scoate frișca lichidă rece din frigider și bate-o cu un mixer până obții o consistență fermă și spumoasă.

După ce crema de vanilie s-a răcit, mixeaz-o puțin pentru o textură fină. Adaugă 200-250 grame din frișca bătută și amestecă ușor, având grijă să nu devină prea moale.

Asamblarea prăjiturii

Așează prima foaie de blat în tava în care ai copt-o. Întinde peste ea mai mult de jumătate din crema de vanilie și nivelează.

Așează a doua foaie de blat peste stratul de cremă. Pune restul de cremă de vanilie, apoi adaugă frișca rămasă și nivelează bine.

Folosește furculiță pentru a crea modele decorative pe stratul de frișcă. Presară cafea instant deasupra și miezul de nucă rumenit și tocat pentru un plus de textură.