Descoperă rețeta clasică de eclere cu cremă fină de vanilie și o glazură bogată de ciocolată. Aceste eclere sunt perfecte pentru orice ocazie specială sau răsfăț dulce.

Eclere cu cremă de vanilie și glazură de ciocolată

Eclerul cu cremă de vanilie și glazură de ciocolată este un desert clasic francez, care este la fel de delicios pe cât de elegant. Cojile crocante și pufoase sunt umplute cu o cremă de vanilie cremoasă și aromată, apoi acoperite cu o glazură de ciocolată lucioasă.

Despre eclere

  • Eclerul are originea în Franța în secolul al XIX-lea. Este adesea atribuit unui bucătar francez celebru, Marie-Antoine Carême, care a fost unul dintre pionierii gastronomiei moderne.
  • Cuvântul "éclair" în franceză înseamnă "fulger". Se crede că numele vine de la faptul că aceste deserturi sunt atât de delicioase încât dispar rapid ca un fulger!
  • Deși tradițional eclerele sunt umplute cu cremă de vanilie și glazurate cu ciocolată, există o multitudine de variații. De la creme de fructe, până la umpluturi de ciocolată, cafea, caramel sau chiar umpluturi sărate, eclerele pot fi adaptate pentru orice preferință.
  • Eclerele apar adesea în literatură și film, fiind asociate cu rafinamentul și plăcerile culinare sofisticate.
  • Există chiar competiții în care bucătarii își arată măiestria prin prepararea eclerelor, fie respectând rețeta clasică, fie aducând inovații.
  • În multe cofetării de lux din întreaga lume, eclerele sunt tratate ca opere de artă culinară, fiind decorate în moduri extrem de sofisticate și atrăgătoare.
  • Eclerele sunt un desert destul de caloric, având în vedere conținutul de cremă și glazură de ciocolată.

Coaja eclerului, partea cea mai importantă, se face dintr-un aluat opărit. Trebuie să respecți cantitățile exacte la ingrediente ca să iasă bine. După ce le coci, le umpli cu cremă de vanilie și le dai un plus de gust cu glazură de ciocolată deasupra.

Chiar dacă așa se fac de obicei, poți schimba rețeta după cum îți place. De exemplu, poți umple cojile de ecler cu alte tipuri de cremă. Vara merge bine o cremă de fructe, dar sunt bune și cremele de ciocolată sau caramel. Oricum, aluatul pentru cojile de ecler e același, nu contează ce cremă sau ce glazură alegi. Și dacă vrei să faci choux à la crème sau profiterol, folosești același aluat ca la eclere.

Rețeta de eclere cu cremă de vanilie și glazură de ciocolată

Ingrediente

(pentru aproximativ 20 de eclere)

Pentru cojile de eclere

  • 240 ml apă
  • 100 grame unt, nesărat
  • 4 ouă, mari
  • 140 grame făină universală, cernută
  • 1 linguriță extract de vanilie (opțional)
  • 3 lingurițe zahăr alb granulat
  • 1/2 linguriță de sare kosher (folosește mai puțin dacă folosești sare fină)

Pentru crema de vanilie

  • 480 ml lapte
  • 75 grame zahăr
  • 30 grame amidon de porumb (40 grame pentru o cremă mai fermă). Poți adăuga până la 50 grame dacă dorești o cremă mai groasă și mai stabilă.
  • 3 lingurițe pastă / extract de vanilie sau 1 păstaie de vanilie
  • 4 gălbenușuri mari
  • 40 grame unt nesărat, moale
  • Un vârf de cuțit de sare

Pentru glazura de ciocolată

  • 340 grame ciocolată semidulce
  • 180 ml frișcă lichidă
  • 30 grame unt nesărat
  • 30 ml sirop de porumb (opțional)
  • 1 praf de sare

Mod de preparare

Prepararea eclerelor necesită destul de mult timp și atenție la detalii, dar merită cu adevărat efortul.

Cum prepari cojile de eclere

Preîncălzește cuptorul la 190 grade.

Pune apa, untul, sarea și zahărul într-o cratiță de mărime medie și încălzește la foc mediu, amestecând ocazional. Poți adăuga și vanilie dacă dorești. (Asigură-te că sarea și zahărul se dizolvă complet în apa caldă, iar untul se topește ÎNAINTE ca apa să înceapă să fiarbă).

Imediat ce apa începe să fiarbă, îndepărtează cratița de pe foc și adaugă toată făina cernută în lichidul fierbinte. Folosind o lingură de lemn sau o spatulă, amestecă energic compoziția pentru a permite făinii să absoarbă toată apa și să formeze o bilă de aluat, eliminând cocoloașele de făină din aluat.

După aproximativ 45 – 60 de secunde de amestecare, pune cratița înapoi pe foc (la temperatură medie) și lasă aluatul să se gătească pentru încă 2 – 3 minute, amestecând continuu. Fă acest lucru până când vezi că se formează o peliculă de aluat pe fundul cratiței (reține că acest lucru se întâmplă doar cu cratițele din oțel inoxidabil, nu și cu cele antiaderente).

Îndepărtează cratița de pe foc și transferă aluatul într-un bol mare. Amestecă ușor aluatul, timp de 2 – 3 minute, pentru a elibera aburul și a-l răci. Alternativ, poți întinde aluatul de-a lungul pereților bolului și lasă-l să se răcească câteva minute.

Sparge toate ouăle într-un recipient și bate bine pentru a le combina.

Când aluatul s-a răcit, adaugă vanilia (dacă folosești). Apoi adaugă ouăle puțin câte puțin, amestecând bine după fiecare adăugare. Poți folosi un mixer sau o spatulă pentru a încorpora ouăle.

Pune aluatul într-un poș pentru decorat prăjituri, cu dui stelat și formează eclere de aproximativ 10-12 cm lungime, într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Lasă 2 cm de spațiu între ele, pentru a le permite să crească în timpul coacerii.

Pune tava în raftul din mijloc al cuptorului și coace timp de 30-40 de minute sau până când cojile au căpătat o culoare maro auriu.

Lasă-le să se răcească aproximativ 10 minute pe tava de copt și apoi transferă-le pe un grătar.

Cât timp se răcesc eclerele poți să prepari crema de vanilie.

Cum prepari crema de vanilie

Dacă folosești păstaie de vanilie, despică păstaia și scoate semințele.

Adaugă păstaia împreună cu laptele într-o cratiță. Încălzește laptele la foc mediu-mare și adu-l aproape de punctul de fierbere.

În timp ce încălzești laptele, pune zahărul, gălbenușurile, amidonul de porumb și sarea într-un bol. Amestecă până obții un amestec gros și neted. (Dacă folosești pastă sau extract de vanilie, adaugă-l și în amestecul de ouă). Pune bolul cu amestecul de ou pe un prosop sau șervet (pentru a preveni alunecarea bolului în timp ce amesteci, la pasul următor), și lasă-l deoparte până când laptele ajunge aproape de punctul de fierbere.

Imediat ce laptele începe să aburească sau să clocotească ușor, îndepărtează-l de pe foc. Toarnă încet aproximativ jumătate din laptele fierbinte într-un fir subțire peste amestecul de ouă, AMESTECÂND ÎN CONTINUU pentru a tempera amestecul de ouă. Când ouăle au fost temperate, adaugă amestecul de ouă înapoi în laptele fierbinte din cratiță.

Încălzește baza de cremă, la foc mediu, amestecând energic până începe să se îngroașe – acest proces ar trebui să dureze aproximativ 1 – 2 minute, în funcție de căldura aragazului tău și de mărimea cratiței. Asigură-te că ajungi și în colțurile cratiței, astfel încât crema să nu se prindă de fundul acesteia.

Continuă să amesteci, lăsând crema să ajungă la punctul de fierbere (crema va elibera bule). Poate fi nevoie să oprești amestecatul din când în când, pentru câteva secunde, pentru a vedea dacă crema "clocotește". Caută bule mari care sparg suprafața cremei.

Micșorează focul și gătește pentru încă 1 – 2 minute după ce vezi primele bule care sparg suprafața, asigurându-te că amesteci constant.

Îndepărtează de pe foc și adaugă untul. Amestecă untul până când este complet integrat.

Toarnă crema într-un bol și acoperă imediat suprafața cu folie de plastic, asigurându-te că folia de plastic atinge întreaga suprafață. Aceasta este pentru a preveni formarea unei pelicule pe suprafața cremei. Poți alege, de asemenea, să treci crema printr-o sită pentru a elimina orice cocoloașe.

Lasă crema să se răcească la temperatura camerei și apoi pune-o la frigider pentru câteva ore, până când se răcește complet.

Crema se va întâri după ce se răcește. De aceea, este important să amesteci crema de vanilie pentru a o face netedă înainte de utilizare.

Folosește-o după ce crema s-a răcit fost răcită.

Cum prepari glazura de ciocolată

Pune bucățile de ciocolată într-un bol mare, rezistent la microunde.

Încălzește frișca și sarea într-un alt bol, în cuptorul cu microunde sau într-o cratiță. Când frișca începe să clocotească ușor, toarnă-o imediat peste bucățile de ciocolată. Adaugă siropul de porumb și untul. Amestecă bucățile de ciocolată până când se topesc complet și obții o glazură lucioasă de ciocolată. Dacă ciocolata nu s-a topit complet după amestecare, pune bolul în cuptorul cu microunde pentru intervale de 10 – 20 de secunde pentru a topi complet ciocolata.

Înmoaie fiecare eclair umplut în glazura de ciocolată.

Așază eclerele glasate pe un grătar și lasă glazura de ciocolată să se întărească.

Servește eclerele la temperatura camerei sau răcite.

Sfaturi și trucuri utile pentru a pregăti eclere delicioase

  • Asigură-te că ingredientele pentru cojile pentru eclere sunt la temperatura camerei înainte de a începe. Acest lucru ajută la o mai bună integrare a ingredientelor.
  • Pentru cojile de eclere, făina de pâine este ideală datorită conținutului său mai mare de gluten, care ajută la dezvoltarea unei structuri mai puternice. Totuși, făina universală poate fi folosită și ea.
  • Când adaugi făina în lichidul fierbinte, amestecă rapid și energic pentru a evita formarea cocoloașelor. Acest pas este crucial pentru a obține un aluat neted.
  • Nu deschide ușa cuptorului în primele 25 de minute. Acest lucru poate face ca eclerele să nu crească corespunzător.
  • Eclerele sunt gata când sunt aurii și uscate la exterior. Dacă sunt încă umede, lasă-le în cuptor pentru încă câteva minute.
  • Folosește un pos cu un dui mic pentru a umple eclerele. Găurește un mic orificiu la un capăt al fiecărui eclair și umple-l cu cremă.
  • Dacă glazura este prea groasă, poți adăuga puțin mai multă frișcă pentru a o subția. Dacă este prea subțire, adaugă mai multă ciocolată topită.
  • Eclerele neumplute pot fi păstrate într-un recipient ermetic la frigider pentru 2-3 zile sau congelate pentru o perioadă mai lungă. Însă, sunt cel mai bune proaspete.
  • Eclerele sunt cele mai bune servite în aceeași zi în care sunt preparate, deoarece aluatul tinde să absoarbă umezeala din umplutură și să devină moale.