Dacă îți place combinația de dulce și acrișor, prăjitura cu rubarbă și vanilie este alegerea perfectă. Se face ușor și are un gust echilibrat, datorită blatului pufos, rubarbei aromate și toppingului crocant de crumble.

Rubarba merge perfect cu vanilie și frișcă, iar această prăjitură este mixul perfect dintre ele.

Preparare 20 minute
Gătire 45 minute
Timp total 1 oră și 5 minute

Ingrediente

Pentru blat

  • 6 linguri iaurt
  • 1 ou + 1 gălbenuș
  • 1 linguriță pastă de vanilie
  • 100 grame făină
  • 100 grame zahăr pudră
  • 1/2 linguriță bicarbonat de sodiu
  • 1/2 linguriță praf de copt
  • 1/4 linguriță sare
  • 75 grame unt
  • 50 grame migdale măcinate
  • Pentru umplutura de rubarbă
  • 275 grame rubarbă
  • 50 grame zahăr pudră
  • 2 lingurițe făină

Pentru crumble (topping crocant)

  • 50 grame unt
  • 25 grame zahăr
  • 40 grame zahăr pudră
  • 1 linguriță esență de vanilie
  • 100 grame făină
  • 1 vârf de cuțit de sare

Mod de preparare

Începe cu crumble-ul, deoarece acesta trebuie să se răcească.

Topeste untul la foc mic. Adaugă zahărul tos și zahărul pudră. Amestecă până se dizolvă.

Pune esența de vanilie, apoi toarnă totul într-un bol.

Adaugă făina și sarea și amestecă până obții un aluat ferm.

Apasă compoziția pe fundul unui vas și las-o la rece.

Pregătirea rubarbei

Taie rubarba în bucăți de 2,5 cm.

Pune bucățile într-un bol.

Amestecă-le cu zahărul pudră și făina.

Lasă-le deoparte 15 minute, amestecând din când în când.

Prepararea blatului

Încinge cuptorul la 180 de grade.

Unge o tavă și tapeteaz-o cu hârtie de copt.

Într-un bol mic, amestecă iaurtul, oul, gălbenușul și vanilia.

În alt bol, cerne făina, zahărul, bicarbonatul, praful de copt și sarea.

Adaugă untul și mixează până obții un aluat cu textură de firimituri fine.

Incorporează migdalele măcinate.

Treptat, adaugă amestecul de iaurt și omogenizează.

Asamblare și coacere

Toarnă aluatul în tavă.

Pune rubarba deasupra, distribuind-o uniform.

Rupe crumble-ul în bucăți mici și presară-l peste prăjitură.

Coace timp de 40-45 de minute, până devine aurie și trece testul scobitorii.

Lasă prăjitura să se răcească 10 minute. Pudrează cu zahăr. Servește caldă sau rece, simplă sau cu frișcă.