Rubarba merge perfect cu vanilie si frisca, iar aceasta prajitura este mixul perfect dintre ele.

Prajitura Cu Rubarba Si Vanilie
Timp total 1 oră și 15 minute

Ingrediente

  • unt
  • 275g rubarba
  • 50g zahar pudra
  • 2 lingurite faina
  • zahar pudra
  • Pentru blat:
  • 6 linguri de iaurt
  • 1 ou, plus 1 galbenus
  • 1 lingurita pasta de vanilie
  • 100g faina
  • 100g zahar pudra
  • 1/2 lingurita bicarbonat de sodiu
  • 1/2 lingurita praf de copt
  • 1/4 lingurita sare
  • 75g unt
  • 50g migdale macinate
  • Pentru crumble:
  • 50g unt
  • 25g zahar
  • 40g zahar pudra
  • 1/4 lingurita pasta de vanilie
  • 100g faina
  • un varf de cutit de sare

Mod de preparare

1. Pentru a face crumble, se topeste untul intr-o tigaie mica la foc mic. Se ia de pe foc, se adauga ambele tipuri de zahar si se amesteca pana se dizolva in mod constant intr-un sos neted. Se adauga pasta de vanilie, se toarna intr-un bol mic, apoi se adauga faina si sarea pentru a face un aluat rigid. Se preseaza amestecul ferm in partea de jos a unei tavi si se pune deoparte pentru a se raci.

2. Se incalzeste cuptorul la 180C. Se unge o tava si se tapeteaza cu hartie de copt. Se taie rubarba in bucati de 2,5 cm, apoi se pune intr-un bol. Se amesteca zaharul cu faina, se adauga rubarba si se pune deoparte timp de 15 minute, amestecand din cand in cand, pana cand amestecul devine umed si se lipeste. Se pune deoparte.

3. Pentru blat, se amesteca iaurtul, ou, galbenusul de ou si vanilie intr-un castron mic. Se cerne faina, zahar, bicarbonat de sodiu, praf de copt si sare intr-un alt vas. Se adauga untul si se amesteca cu ajutorul unui mixer electric, pana cand amestecul arata ca un pesmet fin. Se adauga migdalele, apoi se incorporeaza treptat in amestecul de iaurt.

4. Se pune aluatul in tava pregatita, apoi se pune amestecul de rubarba deasupra. Se imparte amestecul de crumble in bucati de marimea unei alune (sau mai mici, daca preferati) si se imprastie peste prajitura. Se da la cuptor timp de 40-45 minute, pana devine aurie si un bat introdus in centru iese curat. Se lasa sa se raceasca timp de 10 minute, apoi se pudreaza cu zahar. Se taie in patrate si se serveste cald sau rece cu frisca.