Dacă nu ați încercat niciodată ouăle ochi în sos de roșii, trebuie să o faceți! Este una dintre cele mai gustoase combinații în care puteți savura ouăle, ușor de făcut, potrivite atât ca mic dejun, brunch, cât și pe post de cină rapidă, pentru că se prepară în mai puțin de 30 de minute.
Această rețetă cu ouă și sos de roșii este cunoscută peste tot în lume, e drept că sub denumiri diferite. Unii îi spun ”ouă în purgatoriu”, alții ”shakshuka”. Se pare că rețeta originală provine de undeva din Italia, iar denumirea ei - uova in purgatorio - are rezonanță biblică: așa cum ouăle albe sunt înconjurate de sos roșu ca de flăcări, așa și sufletele celor păcătoși încearcă să scape din flăcările iadului.
În funcție de rețeta pe care o urmați, există mai multe modalități de a face acest preparat. De asemenea, puteți adapta cantitățile în funcție de numărul de persoane pentru care pregătiți ouăle în sos de roșii.
Ingrediente
- 4 ouă
- 300 ml pulpă de roșii
- 1 ceapă mică
- 2 căței de usturoi
- 30 ml ulei
- 1 linguriță oregano
- 1 linguriță busuioc
- sare
- piper
- pătrunjel proaspăt (opțional)
- parmezan (opțional)
Mod de preparare
Tocați mărunt ceapa și usturoiul și căliți-le în ulei, la foc mediu. Când și-au schimbat culoare, adăugați pulpa de roșii, sare, piper, oregano și busuioc și lăsați sosul să fiarbă la foc mic 10-15 minute sau până când scade.Când sosul a scăzut, faceți 4 adâncituri cu o lingură și puneți ouăle sparte în sos. În acest fel albușul va rămâne întreg și nu se va împrăștia prin tigaie. Lăsați la foc mic 5-6 minute, după care puneți capacul și mai lăsați să fiarbă 5 minute.
Când albușul este coagulat, ouăle sunt gata. Serviți cu pătrunjel proaspăt tocat, cu parmezan ras și cu pâine prăjită.
Poftă bună!