Un desert suculent, dulce si plin de fructe, astfel ca nu te va face sa te simti vinovat ca vrei o portie in plus.
Timp total 1 oră și 30 minute
Ingrediente
- 1.5 kg cirese, fara samburi
- 100g zahar
- 3 linguri lichior de cirese
- 6 lingurite arorut macinat
- 1/2 lamaie - sucul
- 5 galbenusuri de ou
- 60g unt
- Pentru aluat:
- 150g faina
- un varf de cutit de sare
- 30g zahar
- 85g unt
- 1 galbenus de ou
- Pentru bezea:
- 3 albusuri de ou
- 175g zahar
Mod de preparare
1. Pentru a face aluatul, se pun faina, sarea, zaharul si untul intr-un blender si se amesteca pana cand se aseamana cu pesmetul. Se adauga galbenusul de ou si 1 lingura de apa rece. Se amesteca pentru a forma un aluat. Se infasoara in folie, apoi se raceste timp de cel putin 10 minute.2. Se incalzeste cuptorul la 190C. Se intinde aluatul pe o suprafata presarata cu faina, pana cand ajunge la grosimea unei monede si se pune intr-o tava de tarta, usor unsa. Se adauga hartie de copt, peste aluat, si se umple cu fasole sau orez. Se coace timp de 15 minute. Se scoate fasolea/orezul si hartia si ae coace timp de inca 10-12 minute pana cand este aurie si crocanta. Se lasa deoparte sa se raceasca. Se reduce temperatura cuptorului la 180C.
3. Se pun ciresele, zaharul si lichiorul intr-o tigaie, la foc mic. Cand zaharul se topeste, se creste putin caldura si se gatesc timp de 5-10 minute pana cand ciresele incep sa se descompuna. Se maruntesc intr-un blender, apoi se preseaza printr-o sita, inapoi in tigaie. Ar trebui sa aveti aproximativ 650-700ml suc - completati cu apa daca nu este suficient.
4. Intr-un castron, se amesteca arorutul cu suc de lamaie si 1 lingura de apa pana cand se formeaza o pasta. Se adauga in amestecul de cirese si se fierbe la foc mediu pana cand ajunge la punctul de fierbere. Se gateste timp de 3-4 minute, amestecand continuu, pana cand este foarte groasa. Se ia de pe foc si se adauga galbenusurile de ou si untul. Se raceste complet, apoi se toarna peste baza, apoi se raceste timp de 20 de minute pentru a se intari.
5. Pentru bezea, se bat albusurile de ou, pana cand formeaza varfuri rigide. Se incorporeaza, treptat, zaharul pana cand se obtine o bezea lucioasa. Se pune peste umplutura de cirese si se coace timp de 10-12 minute pana cand bezeua este usor aurie. Se serveste imediat, cu frisca sau inghetata.