Combinatia perfecta intre aluat pufos, caramel si inghetata racoritoare, pentru a trece cu bine peste caldura de afara.
Timp total 2 ore
Ingrediente
- 150g zahar
- 200g unt
- 350g nuci pecan, maruntite cu un blender
- 3 oua
- 100ml sirop de artar
- 150g faina
- Pentru inghetata:
- 500ml lapte
- 250ml smantana
- 1 baton de vanilie
- 6 galbenusuri de ou
- 250g zahar pudra
- 300g zmeura
- suc de lamaie
- Pentru sosul de caramel:
- 100g zahar
- 50ml sirop de artar
- 25g unt
- 60ml smantana
Mod de preparare
1. Pentru a face inghetata, se incalzesc laptele, smantana si vanilia, intr-o tigaie medie, la foc mic (nu se fierbe). Intr-un vas mare, se amesteca galbenusurile de ou si zaharul. Se incorporeaza incet amestecul in lapte.2. Se umple o cratita medie cu apa si se da in fier. Se pune vasul cu crema in el deasupra cratitei. Se incalzeste crema la foc mic, amestecand, pana se ingroasa. Se ia crema de la caldura si se lasa sa se raceasca complet. Se striveste usor zmeura cu o furculita. Se pune deoparte. Se pune compozitia intr-o masina de inghetata sis e procedeaza conform instrucțiunilor. Cand inghetata este aproape gata, se transfera intr-un recipient si, folosind o lingura, se adauga zmeura si sucul de lamaie. Se acopera.
3. Intre timp, pentru a face tarta, se tapeteaza o tava cu hartie de copt. Se incalzeste cuptorul la 170C. Intr-un bol mare, folosind un mixer, se bate zaharul cu untul. Se adauga nucile pecan, apoi se incorporeaza oaule, pe rand.
4. Se adauga siropul de artar - 100 ml si se cerne faina. Se incorporeaza intr-un aluat si se pune in tava pregatita. Se coace timp de 1 ora. Se raceste in tava timp de 10 minute, apoi se transfera pe un suport pentru a se raci complet.
5.Pentru sosul de caramel, se topeste zaharul intr-o tigaie mare, la foc mediu, fara a amesteca. Cand devine auriu, se adauga 50 ml de sirop si untul, apoi se amesteca pana se combina. Se ia de pe foc, apoi se amesteca in crema. Se lasa deoparte pentru a se raci.
6. Se serveste tarta felii cu sosul si o lingura de inghetata.