Acest tort dulce, cu ghimbir si aroma de artar este budinca ce incheie minunat o masa de sarbatoare.

Budinca Cu Ghimbir Si Inghetata De Nuci Pecan
Timp total 1 oră și 10 minute

Ingrediente

  • 200g unt
  • 200g zahar brun
  • 275g faina
  • 3 lingurite de praf de copt
  • 2 lingurite de ghimbir macinat
  • 3 oua
  • 300ml lapte
  • 6 linguri de sirop auriu
  • 2 mere, fin taiate
  • 3 bucati de ghimbir, tocate fin
  • 3 linguri de sirop de ghimbir
  • Pentru inghetata:
  • 300ml smantana
  • 4 oua
  • 190ml sirop de artar
  • 50g nuci pecan, prajite si tocate fin

Mod de preparare

1. Pentru a face inghetata, se pune smantana intr-o cratita si se incalzeste usor, dar nu se lasa sa fiarba. Se pun ouale intr-un castron si se amesteca, apoi se incorporeaza, treptat smantana calda impreuna cu siropul de artar, amestecand constant. Se lasa sa se raceasca, apoi se adauga nucile pecan prajite. Se transfera intr-o masina de inghetata sau se ingheata intr-un recipient de timp de aproximativ 4-5 ore, amestecand de 3-4 ori in timpul procesului de congelare pentru a descompune cristalele de gheata.

2. Se incalzeste cuptorul la 180C. Se unge o tava si se tapeteaza cu hartie de copt. Se pune untul intr-un castron mare cu zahar, apoi se bate bine cu un mixer timp de 5 minute pana cand este cremos. Se adauga faina, praf de copt, ghimbir macinat, oua, lapte si 4 linguri de sirop auriu, apoi se amesteca bine.

3. Se impratie baza tavii cu restul de sirop auriu, apoi se pun mere taiate, astfel incat acestea sa se suprapuna. Se adauga ghimbirul si 1 lingura de sirop de ghimbir in aluat, apoi se toarna in tava, peste stratul de mere. Se coace timp de 50 de minute.

4. Se scoate de la cuptor, se lasa sa se raceasca usor, apoi se intoarce astfel incat merele sa fie in partea de sus. Se desface hartia, apoi se imprastie cu restul de sirop de ghimbir. Se serveste calda, taiata in patrate, cu o lingura de inghetata.