Combinatia dintre mere si caramel merge de minune cu un blat pufos, pentru un tort racoros.

Tort cu mere si caramel
Timp total 1 oră și 45 minute

Ingrediente

  • Pentru blat:
  • 4 mere
  • 390g zahar pudra
  • 375g unt
  • 5 oua
  • 385g faina
  • 1 lingurita de praf de copt
  • Pentru umplutura:
  • 4 mere
  • 50g zahar
  • 70g unt
  • 350ml iaurt grecesc
  • Pentru caramel:
  • 75g unt
  • 50g zahar brun
  • 50g zahar
  • 50g sirop auriu
  • 20g zahar pudra
  • 230ml smantana lichida

Mod de preparare

1. Se incalzeste cuptorul la 170C. Se ung 3 tavi de tort si se tapeteaza cu hartie de copt. Pentru blat, se curata de coaja merele si se taie in bucatele. Se pun intr-o tigaie, la foc mediu și mare si se adauga 100 ml de apa si 50 g de zaharul. Se gatesc timp de 10-15 minute, amestecand frecvent si adaugand mai multa apa, daca este necesar, pana cand se tranforma intr-un piure. Se iau de pe foc si se lasa sa se raceasca complet.

2. Intr-un castron, se amesteca untul si zaharul cu un mixer electric pana este palid si cremos. Se adauga ouale, pe rand, batand bine dupa fiecare adaugare. Se adauga piureul racit.

3. Se cern faina si praful de copt cu un varf de sare, apoi se incorporeaza in amestec cu o lingura de metal. Se imparte amestecul in mod egal intre cele 3 tavi de tort, apoi se coc timp de 30 de minute.

4. Se lasa blaturile sa se raceasca timp de 10 minute in tavi, apoi se intorc, cu grija, pe un suport pentru a se raci complet.

5. Intre timp, pentru a face umplutura, se curata merele, apoi se taie in felii subtiri pe lungime. Se pune o tigaie la foc mediu si se adauga merele taiate, zaharul si untul.

6. Se gatesc, amestecand des, pana cand merele se caramelizeaza usor (acest lucru ar trebui sa dureze aproximativ 15 minute - se reduce caldura). Cand merele sunt aurii si caramelizate, se scot din tigaie cu o lingura, apoi se pun pe hartie de copt pentru a se raci.

7. In momentul in care balturile s-au racit, se pune unul dintre ele pe o farfurie si se acopera cu jumatate din iaurtul grecesc. Se adauga jumatate din merele lipicioase, apoi se pune un al doilea blat deasupra si se repeta procesul, pastrand cateva mere pentru decor. Se acopera cu blatul ramas.

8. Se pun toate ingredientele pentru caramel intr-o tigaie si se incalzesc usor pentru a se topi. Se lasa sa fiarba timp de 7-8 minute, amestecand, pana se transforma intr-un caramel auriu.

9. Se toarna peste partea de sus a tortului, permitand caramelului sa curga in lateral. Se lasa sa se raceasca timp de 1 ora, apoi se serveste, taind cu un cutit zimtat.