Intotdeauna mananci "sanatos"?
Un lucru ciudat se intampla atunci cand te concentrezi asupra
luarii unor decizii corecte in cazul unei diete.
Daca te "gandesti" la o
masa ca fiind usoara, acest lucru iti poate provoca creierului sa
creasca productia de hormon ghrelin, arata un studiu de la Universitatea
Yale.
In cantitate mai mare, ghrelinul te face sa te simti mai putin plin si
semnalizeaza metabolismul tau sa incetineasca, spune autorul studiului,
dr. Alia Crum.
Pentru a mentine nivelul ghrelinului echilibrat,
concentreaza-te asupra partilor mai indulgente ale mesei - de exemplu,
nuci si branza pe salata, mai degraba in loc de salata.
Platesti cu cardul?
Oamenii care folosesc un card de credit atunci cand isi fac piata,
cumpara in mod semnificativ mai multe alimente nesanatoase, cu mai multe
calorii decat oamenii care platesc cu bani, potrivit unui studiu recent.
Cumparatorii de alimente procesate sunt perfect constienti de caloriile
si costurile suplimentare, dar, deoarece nu au simtit lovitura imediat
in portofel, au dat frau liber mai usor impulsurilor de a cumpara.
Te gandesti mult la exercitiile fizice?
Exista un dezavantaj
in asta, spune un studiu francez: Simpla gandire la exercitii fizice te
poate determina sa mananci cu 50% mai mult. De ce? Oamenii presupun ca
viitorul antrenament iti permite sa mananci.
Inlocuieste mancarea
excesiva cu o gustare pre-sala de cel mult 150 de calorii. Incearca doua felii
de curcan cu biscuiti din cereale integrale.
Dormi prea putin?
Lipsa somnului iti pune corpul pe un "mod de supravietuire" cu carbohidrati si grasimi. S-a constatat ca femeile care au dormit mai putin de patru ore au consumat mai mult cu 300 de calorii si alte 21 de grame de grasimi a doua zi.
Esti stresat?
Un program agitat, un loc de munca provocator, dramele de familie -
indiferent de motiv, stresul poate fi cauza principala a luptelor de
scadere in greutate. Acest lucru se datoreaza hormonului de stres numit
cortizol, care poate creste cantitatea de grasime pe care corpul o
stocheaza.
De fapt, cercetarile au aratat ca nivelurile mai ridicate de
cortizol au fost legate de cantitati mai mari de grasime viscerala.