In timp ce multi parinti si medici adopta o abordare de tipul "sa asteptam s sa vedem", in speranta ca este doar o faza care va trece, problema este suficient de grava incat furnizorii de servicii medicale sa intervina, concluzioneaza articolul. Pentru parinti, problema poate fi un cosmar pentru ca cei mici sar peste intregi grupe de alimente, cum ar fi fructele si legumele. Unii dintre ei spun ca medicii dau vina pe ei pentru a nu incearca suficient. Studiul a examinat peste 1.000 de copii cu varsta cuprinsa intre 2 si 5 ani, si a aratat ca 20% sunt consumatori pretentiosi.

Mai mult de 17% dintre copii au fost clasificati ca fiind consumatori de pretentiosi, la modul moderat. Acesti copii au avut o gama foarte limitata de alimentele pe care le-ar manca si ei nu ar incerca nimic altceva.

3% au fost considerati consumatori pretentiosi, la modul sever: sensibilitatea lor la miros sau gust au fost atat de puternice incat chiar si mancatul in afara casei lor a fost dificil. Pe masura ce imbatranesc, le-ar putea fi greu sa iasa cu prietenii sau sa manance la scoala.

Studiul a mai aratat ca acesti copii sunt mai sensibili la textura si mirosul mancarii si au un sentiment mai puternic de dezgust decat alti copii. Aceasta capacitate de a experimenta lumea mai intens ii poate face sa se concentreze si sa se ataseze mai greu.

Cercetatorii mai spun ca, avand in vedere conexiunile dintre preferintele culinare si problemele de natura psihiatrica, ar trebui sa se creeze strategii pentru ca doctorii sa intervina, cel putin in cazul celor dina categoria "sever".