Ei bine, daca ai de gand sa inceapi o noua dieta sau un program de fitness, mai bine ai astepta pana lunea viitoare.

Zilele de luni au "efectul de nou inceput", atunci cand ne simtim ca "o persoana noua" gata sa-si asume o schimbare a obiceiurilor, potrivit unor studii.

"In anumite zile, numite repere temporale, pur si simplu ai o viziune diferita a ta", a explicat Jason Riis, profesor la Universitatea din Pennsylvania.

Pentru a determina aceste repere temporale, cercetatorii au efectuat trei experimente: au scotocit Google Analytics pentru a vedea cand si cat de des au cautat oamenii cuvintele "dieta" si "exercitii fizice", apoi au urmarit cele mai populare zile de la Universitatea din Pennsylvania, sala de gimnastica.

In cele din urma, au examinat un site web prin care oamenii au facut contracte cu ei insisi pentru a schimba un comportament - au pierdut bani, in cazul in care nu au reusit.

Cercetatorii Wharton nu au studiat daca oamenii si-au atins obiectivele, dar psihologul John Norcross de la Universitatea din Scranton spune ca cei care iau astfel de decizii de Anul Nou sau isi propun sa renunte la fumat in timpul evenimentelor precum Ziua Internationala Impotriva Fumatului, au mai mult succes decat se asteptau.

Iata cele mai populare de zile pentru a incepe o dieta sau un nou program de antrenament:

Zilele de luni
Zilele de luni reprezinta un incepu si dau oamenilor un val de energie, spun psihologii.

Aniversarile
Cercetatorii au descoperit ca a doua zi dupa ziua de nastere, multi s-au dus la sala, cu exceptia celei de-a 21-a aniversari (prea multi oameni isi trateaza mahmureala, deci nu iau in considerare un antrenament).

Prima zi a lunii
Prezenta in sala de sport este ridicata la inceputul lunii, luand in considerare datele cautarilor pe Google. Asa ca nu fi surprins daca salile de antrenament sunt mai aglomerate sau daca trebuie sa astepti sa se elibereze un aparat.