Top 7 cele mai populare mituri despre fructe, demontate. Când este cu adevărat sănătos să le mănânci

Deși cei mai mulți oameni știu că fructele sunt importante pentru sănătate, există o mulțime de mituri despre aceste alimente ce generează îndoieli. De exemplu, fructele au prea mult zahăr pentru a fi consumate în mod regulat? Este sucul un mod sănătos de a consuma fructe? Fructele locale și organice contează de fapt pentru sănătatea noastră? Să le luăm pe rând.

Specialistul în nutriție Julie Kramer a demontat unele dintre cele mai populare mituri despre fructe, spunând adevărurile pe care trebuie să le știi în legătură cu acestea, astfel încât să faci alegeri susținute științific și orientate spre sănătate.

Mit: Fructele au prea mult zahăr, deci sunt un sabotor al dietei

Conform specialistului în nutriție, acest lucru este fals. Zahărul natural ce se găsește în fructe și chiar în legume este diferit de zahărul rafinat ce se adaugă la orice, de la pâine la paste făinoase și până la dulciurile procesate.

„Nu doar că aceste tipuri de zaharuri ne afectează diferit glicemia, dar sunt procesate într-un mod diferit de organism. Zahărul rafinat are conservanți, crește glicemia, poate contribui la creșterea în greutate și chiar te poate face să poftești la mai mult zahăr. Poftele apar atunci când organismul se obișnuiește cu un nivel de dulceață care nu se găsește în natură.”, a explicat Julie Kramer.

Fructele întregi au zahăr - asta este adevărat. Însă, de asemenea, sunt în general sărace în calorii, frânează pofta de dulce, sunt pline de fibre (și, prin urmare, te fac să ajungi la starea de sațietate) și sunt „extrem de satisfăcătoate”, după cum susține Kramer. „Persoana obișnuită nu va lua în greutate din cauza fructelor. Încorporarea fructelor în alimentația ta este un lucru foarte pozitiv”, susține specialista.

Mit: Fructele organice sunt mai hrănitoare decât alte tipuri de fructe

Acesta este un mit atunci când vine vorba despre conținutul de vitamine și minerale, susține Julie Kramer. Cu toate acestea, ea recomandă cumpărarea de produse organice, dacă este posibil, în limita bugetului de cumpărături, pentru a evita pesticidele și substanțele chimice în alimentație.

Mit: Fructele uscate sunt la fel de sănătoase ca și fructele proaspete

Chiar dacă au aceiași nutrienți, nutrișionista a explicat faptul că fructele uscate nu sunt o alegere la fel de sănătoasă ca fructele proaspete, neprocesate. Acest lucru se datorează faptului că acestea sunt mult mai concentrate, astfel încât atât densitatea calorică, cât și conținutul de zahăr sunt mai mari într-o porție tipică.

Fructele uscate pot avea, de asemenea, zaharuri adăugate, precum și conservanți ce nu se găsesc în fructele proaspete, întregi.

Mit: Sucurile naturale sunt o modalitate bună de a obține nutrienți din fructe

Sucurile naturale elimină fibrele și nutrienții din fructele întregi și pot fi adesea bogate în calorii - precum și un vehicul pentru zaharuri adăugate.

De aceea, spre deosebire de fructele proaspete, „există dovezi consistente că sucul de fructe crește riscul de creștere în greutate, în special la copii, și a fost asociat cu diabetul de tip 2”, susține Kramer.

Mai simplu spus, sucul nu este o opțiune bună. „Oamenii nu vor să audă acest lucru - dar este adevărul”, a spus specialista.

Fapt: Unele fructe sunt alegeri mai sănătoase decât altele

În timp ce Julie Kramer susține, în general, că toate fructele reprezintă o alegere sănătoasă și nutritivă, ea subliniază, totuși, că unele fructe sunt chiar mai bune pentru tine decât altele, datorită conținutului relativ scăzut de zahăr și conținutului ridicat de fibre. Cele mai „bune” alegeri pe care le-ai putea face după aceste criterii sunt unele precum fructele de pădure, merele și perele.

Și, deși fructe precum bananele au un conținut mai ridicat de zahăr și carbohidrați, Julie Kramer recomandă totuși consumul lor ca parte a unei diete sănătoase. „Nimeni nu face diabet de la consumul de banan. Nimeni nu este supraponderal pentru că mănâncă banane”, susține ea.

Fapt: Fructele locale sunt de fapt mai sănătoase

Originea geografică a unui anumit fruct nu este doar o chestiune de respectare a mediului, ci este relevantă și pentru conținutul său nutrițional. „Există o diferență uriașă între un măr din Mexic și un măr din nordul statului New York pentru un consumator din zona celor trei state”, a spus Julie Kramer.

Explicația este aceea că, fără o călătorie lungă până la un magazin alimentar îndepărtat, fructele locale se pot coace mai bine. Iar acest timp suplimentar petrecut pe vița-de-vie sau în copac îi permite fructului să se maturizeze cu cel mai mare conținut posibil de vitamine și minerale. „Îi încurajez pe oameni să mănânce fructe ce au fost recoltate local - contează”, a spus Julie Kramer.

Fapt: Consumul de fructe este sănătos în orice moment al zilei

Deși este posibil să fi auzit discuții legate de momentul din zi în care este cel mai bine să mănânci fructe, Julie Kramer a explicat că aceste discuții nu sunt relevante și nu fac decât să complice un fapt simplu în general: consumul de fructe este sănătos, în orice moment al zilei.

„Există atât de multă presiune cu privire la nutriție încât nu am de gând să le spun oamenilor că nu pot mânca un fruct pe stomacul gol sau că nu ar trebui să îl mănânce la sfârșitul mesei. Răspunsul simplu este să mănânce fructe. Fructele sunt fabuloase.”, a spus specialista în nutriție.