Lamaile
Doar o lamaie are mai mult de 100% din aportul zilnic de vitamina C, ceea ce poate contribui la cresterea colesterolului "bun" (HDL) si la intarirea oaselor.
Flavonoidele din lamaie poate stopa dezvoltarea celulelor canceroase si actioneaza ca un anti-inflamator.
Sfat:
Adauga o felie de lamaie intr-o cana de ceai verde. S-a constatat ca lamaia mareste capacitatea organismului de a absorbi antioxidantii din ceaiul verde cu circa 80 la suta.
Broccoli
Un pai mediu de broccoli contine mai mult de 100% din necesarul zilnic de vitamina K si aproape 200% din doza zilnica recomandata de vitamina C - doua substante nutritive esentiale. Acelasi substante ajuta la stoparea anumitor tipuri de cancer. Sfat: Prin fierbere sau la abur se pastreaza doar 66% din substantele nutritive. Prin comparatie, la microunde se pastreaza pana la 90% din substantele nutritive.
Ciocolata neagra
Doar 10 grame. mancate zilnic, pot reduce tensiunea arteriala la persoanele sanatoase.
Pudra de cacao este bogata in flavonoide, antioxidanti care reduc colesterolul "rau" (LDL) si cresc colesterolul "bun" (HDL).
Sfat:
Un baton de ciocolata neagra contine aproximativ 53,5 miligrame de flavonoide; un baton de ciocolata cu lapte are mai putin de 14 miligrame.
Cartofii
Un cartof rosu contine 66 de micrograme de acid folic - aproximativ aceeasi cantitate se gaseste si intr-o cana de spanac sau broccoli.
Un cartof dulce are aproape de opt ori necesarul zilnic de vitamina A - care lupta impotriva cancerului si stimuleaza sistemul iminitar.
Sfat:
Lasati cartoful sa se raceasca inainte de a-l manca. Acest lucru te ajuta sa arzi cu aproape 25 la suta mai multa grasime dupa masa, datorita unui amidon rezistent la grasimi.
Somonul
O sursa importanta de acizi grasi omega-3, care reduc riscul de depresie, boli de inima si cancer. O portie de 100 grame contine aproape 50 la suta din doza zilnica de niacin, care poate proteja impotriva pierderilor de memorie si Alzheimer.
Nucile
Dintre toate oleaginoasele, nucile contin cei mai multi acizi grasi omega-3, care ajuta la reducerea colesterolului.
Omega-3 imbunatateste starea de spirit si lupta impotriva cancerului.
Sfat:
Mananca cateva nuci la desert. Melatonina, un antioxidant gasit in nuci, ajuta la reglarea somnului.
Avocado
Bogat in grasimi sanatoase, avocado ajuta la scaderea colesterolului cu pana la 22%.
Un avocado are mai mult de jumatate din necesarul zilnic de fibre si 40% din necesarul de acid folic, reducand astefel riscul aparitiei bolilor de inima.
Sfat:
Adaugandu-l in salata ta, avocado creste absorbtia nutrientilor cheie, cum ar fi beta-caroten-ul, de trei pana la cinci ori.
Usturoiul
Usturoiul este un luptator foarte puternic cu bacterile, inclusiv E. coli.
Alicina, un compus gasit in usturoi, functioneaza ca un puternic anti-inflamator si ajuta la scaderea colesterolului si a tensiunii arteriale.
Sfat:
Usturoi expus la temperaturi ridicate pentru mai mult de 10 minute isi pierde din substantele nutritive.
Spanacul
Spanacul contine luteina si zeaxantina, doi antioxidanti care stimuleaza sistemul iminitar si care sunt importanti si pentru sanatatea ochilor. Studiile recente au aratat ca dintre legumele si fructele care lupta impotriva cancerului, spanacul este una dintre cele mai eficiente.
Leguminoasele
Manancand o portie de leguminoase (fasole, mazare, linte) de patru ori pe saptamana, reducem riscul de boli de inima cu 22 la suta. Acelasi obicei poate reduce, de asemenea, riscul de cancer de san.
Sfat:
Fasolea, cu cat este mai inchisa la culoare cu atat contine mai multi antioxidanti.