Dulceața de smochine întregi are un gust deosebit. Modul de pregătire este extrem de ușor, dar și ieftin, deoarece sunt necesare doar trei ingrediente.

Dulceață de smochine întregi

Dulceața de smochine întregi poate fi servită ca atare, pe pâine prăjită cu unt, lângă o cafea bună sau lângă ceaiul preferat, sau poate înnobila numeroase aperitive și deserturi.

Smochinele mai sunt numite și „fructele regilor”. Se spune că erau preferatele Cleopatrei și au avut o importanță deosebită în multe culturi din toată lumea, de-a lungul istoriei. De exemplu, romanii erau mari consumatori de smochine și credeau că acestea le-au fost date de zeul fertilității.

Cum se face dulceața de smochine întregi

Preparare 10 minute
Gătire 50 minute
Timp total 1 oră

Ingrediente

  • 1 kilogram de smochine proaspete
  • 750 grame de zahăr
  • 500 mililitri de apă

Atenție! Pentru ca smochinele să-și păstreze forma în borcane, trebuie să le alegeți pe cele aproape coapte. Adică pe cele ce sunt puțin mai tari. Altfel, dulceața de smochine va semăna mai degrabă cu un gem.

Mod de preparare

Înainte de orice altceva, trebuie să spălați bine smochinele și să le tăiați codițele. Apoi, înțepați-le de câteva ori cu o scobitoare. În acest fel, siropul va putea pătrunde în ele.

Separat, într-o oală mică, se pun apa și zahărul la fiert, la foc mediu. Cu grijă, puneți smochinele în sirop, reduceți focul și lăsați totul la fiert timp de 20 de minute, fără să amestecați prea mult, ca să nu riscați să zdrobiți fructele.

După ce trec cele 20 de minute, opriți focul și lăsați dulceața de smochine să se răcească complet, timp de câteva ore sau, și mai bine, peste noapte. Apoi, trebuie să repetați procesul. Puneți oala din nou la foc mic și lăsați-le să fiarbă încă 20 de minute.

Când smochinele par semitransparente, iar siropul este suficient de gros și de culoare mai închisă, dulceața este gata.

Cât este fierbinte, trebuie să o turnați în borcane sterilizate. Recipientele se închid ermetic și se întorc cu fundul în jos. Lăsați-le așa până când se răcesc complet. Apoi, le puteți pune în cămară pentru sezonul rece.

Cum se poate servi dulceața de smochine

Dulceața de smochine poate fi servită ca atare, pe o felie de pâine prăjită sau nu, simplă sau împreună cu puțin unt, pe turte moldovenești sau pe biscuiții preferați, ca gustare sau ca mic dejun, lângă o cafea neagră sau cu lapte ori lângă ceaiul favorit.

Însă, puțini români știu că dulceața de smochine își poate avea locul și pe platouri cu aperitive. Merge de minune lângă mezeluri și brânzeturi, pe un crostini cu brânză de capră ori chiar pe o salată alături de puțină brânză de capră sau în orice mod vă doriți.

Altfel, dulceața de smochine poate duce la un cu totul alt nivel un bol cu orez sau griș cu lapte, de exemplu, și se potrivește de minune lângă înghețata de vanilie. O altă combinație interesantă ar fi cu un pandișpan simplu, cu vanilie, lămâie sau chiar ciocolată.

Beneficiile smochinelor

Specialiștii în nutriție au stabilit că smochinele proaspete dau o energie de 43 kilocalorii la o cantitate de 100 de grame. Șase smochine conţin 891 de miligrame de potasiu, adică aproape 20% din nevoia zilnică. În comparație, o banană mare conține o cantitate de două ori mai mică din acest mineral important pentru organismul uman.

Smochinele sunt alcaline și ajută la reglarea pH-ului. În plus, sunt bogate în antioxidanți numiți polifenoli şi flavonoide, ajută digestia și au proprietăți calmante, contribuind la înlăturarea insomniei.

Atenție, însă! Aceste fructe sunt bogate în zahăr și trebuie să fie consumate cu moderație.