Cand gatim la o temperatura mare, vrem sa folosim uleiuri care sunt stabile, nu se oxideaza si nu se strica usor.

Atunci cand uleiurile se oxideaza, ele reactioneaza cu oxigenul pentru a forma radicali liberi si compusi daunatori pe care cu siguranta nu vrem sa-i consumam.

Cel mai important factor in determinarea rezistentei uleiului la oxidare, atat la temperatura mica, cat si la temperatura mare, este gradul relativ de saturatie a acizilor grasi din acesta.

Grasimile saturate au doar legaturi simple in moleculele de acizi grasi, grasimile mononesaturate au o dubla legatura si grasimile polinesaturate au doua sau mai multe. Aceste legaturi duble sunt reactive chimic si sensibile la caldura.

Grasimile saturate si grasimile mononesaturate sunt destul de rezistente la incalzire, dar uleiurile care sunt bogate in grasimi polinesaturate trebuie evitate pentru gatit. Bine, acum sa discutam fiecare tip de grasime de gatit in parte.

Uleiul de cocos

Cand vine vorba de gatit la caldura, uleiul de cocos este cea mai buna alegere. Peste 90% din acizii grasi din acesta sunt saturati, ceea ce il face foarte rezistent la caldura.

Acest ulei este semi-solid la temperatura camerei si poate dura luni si ani fara sa fie ranced.

Uleiul de nuca de cocos are, de asemenea, beneficii pentru sanatate. Este deosebit de bogat intr-un acid gras numit Acid Lauric, care poate imbunatati nivelul colesterolului si ajuta la distrugerea bacteriilor si a altor agenti patogeni.

Grasimile din uleiul de nuca de cocos pot, de asemenea, sa creasca usor metabolismul si sa mareasca senzatia de satietate in comparatie cu alte grasimi.

Untul

Untul a fost, de asemenea, intr-un con de umbra in trecut datorita continutului sau de grasimi saturate. Dar nu exista niciun motiv sa te temi de untul real.

Margarina prelucrata este cu adevarat ingrozitoare.

Untul este bun pentru tine si, de fapt, destul de hranitor. Contine vitaminele A, E si K2. Este, de asemenea, bogat in acidul linoleic, toate avand avantaje puternice pentru sanatate.

Acestea pot reduce procentul de grssime corporals si pot lupta impotriva inflamatiei si imbunatatesc sanatatea intestinala.

Uleiul de masline

Uleiul de masline este bine cunoscut pentru efectele sanatoase asupra inimii si se crede ca este unul dintre motivele pentru care regimul mediteranean este atat de benefic pentru sanatate.

Unele studii arata ca uleiul de masline poate imbunatati biomarkerii de sanatate.

Poate creste nivelul colesterolului HDL (bun) si poate reduce cantitatea de colesterol LDL oxidat care circula in sange.

Grasimi animale

Continutul de acizi grasi la grasimile animale tinde sa varieze in functie de ceea ce mananca animalele. Daca mananca o gramada de cereale, grasimile vor contine destul de putine grasimi polinesaturate.

Daca animalele sunt pasunate sau hranite cu iarba, in ele vor fi mai multe grasimi saturate si mononesaturate.

Prin urmare, grasimile de la animalele care sunt crescute in mod natural sunt optiuni excelente pentru gatit.

Poti sa cumperi untura sau seu gata preparat din magazin sau poti pastra grasimea de la carnea pe care o consumi.