Exista afirmatii potrivit carora carbonatarea creste pierderile de calciu din oase, cauzeaza degradarea dintilor si sindromul intestinului iritabil si favorizeaza cresterea in greutate chiar si fara caloriile, zaharul si aroma care se gasesc in sucurile obisnuite.

Carbonatarea creste riscul pierderii calciului din oase?

Intr-un cuvant: Nu. Un studiu din 2006, care a implicat 2500 de persoane, a investigat efectele consumului de bauturi carbogazoase asupra densitatii minerale osoase.

In timp ce cercetatorii au descoperit ca sucurile au fost asociate cu o densitate minerala osoasa scazuta la femei, alte bauturi carbogazoase nu par sa aiba acelasi efect.

Acest lucru se datoreaza faptului ca sucurile contin fosfor, care poate creste pierderea de calciu din organism prin rinichi.

Apa carbogazoasa cauzeaza deteriorarea dintilor?

Atata timp cat este vorba de apa fara acid citric sau zahar adaugat, atunci raspunsul este nu. Daca vorbim despre sucurile acidulate, rasunsul este altul.

Un raport de caz din 2009 afirma ca acizii si zaharurile din aceste bauturi au un potential acidogenic si carcinogen si pot cauza eroziunea smaltului.

Procesul de carbonatare este pur si simplu adaugarea de gaz sub forma de dioxid de carbon sub presiune la apa pura - nu se adauga acizi, zaharuri si sare. Iar acestea sunt ingredientele care cresc riscul de aparitie a cariilor dentare.

Apa minerala provoaca sindromul intestinului iritabil?

Desi nu va provoca sindromul intestinului iritabil, consumul de apa carbogazoasa poate duce la balonare si la gaze, ceea ce poate duce la aparitia sindromului intestinului iritabil daca esti sensibil la bauturi carbogazoase.

Daca ai probleme cu stomacul si ai experienta aparitiei eruptiilor dupa consumarea apei carbogazoase, este recomandat sa elimini consumul.

Apa minerala ingrasa?

Desi este o alegere mai buna decat sucurile carbogazoase, un mic studiu din 2017 a aratat ca apa minerala a generat un eliberarea hormonului foamei la barbati.

In mod clar, atunci cand nivelul de ghrelin este mare, te vei simti mai ametit si vei manca mai mult, ceea ce poate duce la cresterea in greutate. Dar sunt necesare mai multe cercetari pentru a confirma acest rezultat la scara mai larga si la femei.

De asemenea, este important sa retin ca nu toata apa carbogazoaza este la fel. In timp ce apa carbogazoasa este doar apa si aer, unii producatori adauga substante de ameliorare a aromei care contin acizi naturali si artificiali de sodiu, arome, indulcitori si alti aditivi. Toate acestea ar putea contine calorii ascunse si sodiu.

De asemenea, acesti aditivi pot favoriza formarea cariilor si pot duce la cresterea in greutate in timp.