Vinete crude: Deliciu sau pericol ascuns? Cât de sigur este să le mănânci

Cele mai multe persoane nu știu dacă pot mânca în siguranță vinete crude. Citește mai departe pentru a afla adevărul despre vinetele crude, despre nutrienții pe care îi conțin și dacă ar trebui sau nu să le incluzi în regimul tău alimentar de zi cu zi.

Vinetele sunt o forță nutritivă și pot fi o parte extraordinară a unei diete sănătoase. Sunt sărace în calorii și grăsimi, dar sunt pline de fibre, precum și de multe vitamine și minerale, cum ar fi vitaminele B6, C și K, și magneziu, potasiu, acid folic, niacină și altele.

Cu toate acestea, multe dintre metodele populare de gătire a vinetelor ar putea părea ceva mai puțin nutritive - în special rețetele ce sunt în mod tradițional prăjite în ulei, cum ar fi vinetele cu parmezan și vinetele incluse în musaca. Așadar, poate că te întrebi: "Pot mânca vinete crude?".

Poți mânca vinete crude?

Din fericire, răspunsul este da! În timp ce frunzele și florile acestora pot fi toxice, vinetele în sine pot fi consumate în siguranță atât crude, cât și gătite, iar compusul la care unii ar putea fi sensibili, solanina, este toxic doar atunci când este consumat în cantități mari.

Ar trebui să mănânci mai mult de o duzină de vinete întregi într-o singură ședință înainte de a atinge niveluri potențial toxice de solanină. De fapt, compusul poate fi prezent și în vinetele gătite. Cu toate acestea, deși este prezent în vinetele ce au fost fierte, vinetele prăjite nu mai conțin solanină.

Gustul vinetelor

Vinetele variază semnificativ în ceea ce privește gustul și textura lor. Unele dintre ele sunt plăcute, în timp ce altele sunt amare. Oamenii întâlnesc în mod obișnuit doar acele vinete amare, pentru că acestea sunt produse pe scară largă. Amărăciunea este trăsătura caracteristică a soiului asiatic de vinete.

Gustul amar se datorează compusului alcaloid, solanina, care este toxic atunci când este consumat în doze excesive. Acest compus nu este otrăvitor pentru multe persoane și este relativ sigur de consumat atunci când este consumat crud și cu moderație.

Însă, în cazul în care după ce mănânci vinete crude ți se pare că ți se agravează durerile articulare, artrita și problemele gastrointestinale ar trebui să încetezi imediat să le mai mănânci și să le eviți în viitor.

Nu există dovezi considerabile care să coreleze simptomele cu compușii cauzali din vinetele crude. Întrucât sunt necesare mai multe studii în acest sens, oricine se confruntă cu simptome ar trebui să evite consumul de vinete crude.

Cum să mănânci vinete crude

Dacă te-ai întrebat cum se mănâncă vinetele crude, probabil ai observat că nu există o mulțime de rețete care să ceară ca vinetele să fie consumate crude.

Deși poți mânca vinete fără să le gătești, vinetele crude pot avea un gust puțin amar, așa că, de obicei, nu se află în fruntea listei celor care elaborează rețete.

Însă, există modalități de a atenua amărăciunea vinetelor. Pentru început, alege vinete mai mici sau caută soiuri asiatice, cum ar fi vinetele thailandeze sau japoneze, care tind să fie mai puțin amare decât soiul convențional violet - negru pe care îl poți găsi mai abundent în secțiunea de produse.

Apoi, asigură-te că le decojești, pentru că o mare parte din amărăciune este reținută în coajă. În cele din urmă, sărează vinetele decojite și lasă-le să se scurgă pentru a ajuta la eliminarea unei părți din amărăciune, precum și a excesului de apă, ceea ce va ajuta la textura și aroma lor.

Poți mânca vinete crude într-o salată?

Absolut. Și acesta este un loc excelent pentru a folosi acea vânătă crudă, pentru că ea va absorbi aromele și sosurile. Încearcă să o adaugi la salate de legume și cereale cu ingrediente cum ar fi tabbouleh.

Echilibrează amărăciunea vinetelor crude cu ingrediente dulci, cum ar fi morcovii, merele, roșiile coapte și fructele uscate sau cu dressinguri dulci. Dacă folosești vinetele crude într-o salată cu verdețuri, evită verdețurile amare și optează pentru frunze cu o aromă mai blândă, cum ar fi salata verde sau iceberg.

Ce altceva pot face cu vinetele crude?

Vinetele crude pot fi un adaos grozav la mâncăruri precum pastele, unde căldura pastelor încălzește celelalte ingrediente fără ca acestea să fie gătite.

Adaugă vinetele crude tăiate cubulețe la roșii crude tăiate cubulețe și mozzarella proaspătă tăiată în cubulețe și amestecă-le cu tăiței fierbinți și ulei de măsline extravirgin și decorează-le cu busuioc proaspăt.

De asemenea, poți să te bazezi pe textura cărnoasă naturală a vinetelor crude și să le folosești pentru a umple preparate cum ar fi salata thailandeză numită ”larb”, mărunțindu-le fin și amestecându-le cu carnea tocată de porc gătită. Acestea pot absorbi sosul și pot adăuga o amărăciune plăcută, reducând în același timp cantitatea de carne necesară.

Concluzie

Vinetele crude sunt subutilizate și pot fi un adaos fantastic la o varietate de feluri de mâncare, oferind aromă și textură, precum și întinzând componenta de carne în anumite rețete.

Totodată, vinetele sunt relativ ieftine și sunt pline de nutrienți. Dacă nu ai mâncat niciodată vinete crude, merită să încerci. Însă, ai grijă să eviți acele frunze și flori de vinete, pentru că acestea pot fi toxice.