In Italia, acest desert este cunoscut ca "sbriciolata alla crema di limoni", ceea ce se traduce prin "firimituri in jurul unei creme de lamaie", iar aceasta este cea mai buna descriere a acestui desert cremos si racoros.

Budinca italieneasca cu lamaie
Timp total 2 ore și 25 minute

Ingrediente

  • Pentru firimituri:
  • 300g faina
  • 120g zahar pudra
  • 8-10g praf de copt
  • putina sare
  • 100g unt rece
  • 1 ou
  • Pentru crema:
  • 4 lamai
  • 500ml lapte integral
  • 6 galbenusuri de ou
  • 150g zahar
  • 35g faina
  • 35g amidon

Mod de preparare

1. Se incalzeste cuptorul la 180C. Se unge o tava si se tapeteaza cu faina. Se coaja de la 3 lamai in fasii. Se pun laptele si coaja intr-o cratita si se incalzesc. Se lasa deoparte pentru o ora, apoi se scoate coaja.

2. Intre timp, pentru a face firimiturile, se amesteca faina, zaharul, praful de copt si sarea. Se adauga untul si oul usor batut, apoi se folosesc degetele pentru a freca untul si oul in faina pana cand amestecul seamana cu pesmetul. Se pune un strat de firimituri in tava pentru a crea un strat uniform care acopera baza.

3. Se coace pe raftul inferior pentru cateva minute sau pana cand firimiturile sunt foarte aurii. Se scoate si se lasa sa se raceasca.

4. Intr-un alt vas mare, se amesteca galbenusurile si zaharul intr-o crema groasa, apoi se incorporeaza faina si amidonul.

5. Se incalzeste putin laptele, apoi, amestecand in mod constant, se adauga laptele cald la amestecul de oua si faina. Se gateste crema pe foc, amestecand, pana cand se ingroasa (aproximativ 15 minute). Se rade coaja ultimei lamai in crema.

6. Se intinde crema peste baza, lasand o margine de 1 cm. Se acopera cu restul de firimituri. Se coace timp de 25 de minute sau pana cand capata o culoare aurie.

7. Se raceste complet, apoi se taie si se serveste.