Rețetă simplă de Chicken Jalfrezi – pui indian cu legume și condimente. Gata în 35 de minute.

Chicken Jalfrezi e un fel de mâncare indiană cu pui și legume, gătit rapid într-un sos cu condimente.

Nu e un curry clasic, cu sos mult și greu. E un fel mai “uscat”, cu un sos redus, legume crocante și carne fragedă. Se gătește repede, la foc mare, în stilul stir-fry. Asta face diferența. Legumele nu sunt fierte sau moi, ci rămân cu textură. Ardeii trebuie să fie ușor crocanți, nu terciuiți. De asta e important să nu le gătești prea mult.

Ce mai e interesant la Chicken Jalfrezi e că a apărut într-un context diferit față de alte preparate indiene. Nu vine direct din bucătăria tradițională de acasă, ci din restaurantele indiene din Anglia. Acolo a fost adaptat pentru gusturile locale, mai ales pentru cei care vor mâncare cu aromă, dar fără să fie extrem de picantă.

Este o mâncare bună și la prânz, și la cină. Se poate face dinainte și reîncălzi. Nu își pierde gustul. Din contră, e chiar mai bună a doua zi, pentru că aromele se întrepătrund.

Poți s-o servești cu orez simplu, naan (lipie indiană) sau chiar cartofi. Poți adăuga o lingură de iaurt deasupra pentru un gust mai fresh.

Preparare 10 minute
Gătire 25 minute
Timp total 35 minute

Ingrediente

  • 500 grame piept de pui (tăiat cuburi)
  • 2 linguri ulei vegetal (sau ulei de floarea-soarelui)
  • 1 ceapă mare (tăiată felii)
  • 1 ardei gras roșu (tăiat fâșii)
  • 1 ardei gras verde (tăiat fâșii)
  • 2 roșii mari (tăiate cubulețe)
  • 2 căței de usturoi (zdrobiți)
  • 1 linguriță ghimbir ras (sau pudră de ghimbir)
  • 1 linguriță turmeric
  • 1 linguriță garam masala
  • 1 linguriță boia dulce
  • 1 linguriță coriandru măcinat
  • 1/2 linguriță chili (opțional, dacă vrei mai picant)
  • Sare și piper, după gust
  • 100 ml apă
  • Frunze de coriandru (sau pătrunjel, pentru decor)

Mod de preparare

Încălzește uleiul într-o tigaie mare.

Adaugă ceapa. Călește-o 2-3 minute, până devine ușor aurie.

Pune usturoiul și ghimbirul. Amestecă 1 minut.

Adaugă cuburile de pui. Prăjește-le până se albesc pe toate părțile (aprox. 5-6 minute).

Pune condimentele: turmeric, garam masala, boia, coriandru și chili. Amestecă bine.

Adaugă ardeii și roșiile. Gătește 5 minute la foc mediu.

Toarnă apa. Fierbe 10-12 minute, până scade lichidul și puiul e fraged.

Gustă și potrivește de sare și piper.

Dacă vrei, adaugă iaurtul acum și amestecă.

Oprește focul și presară coriandru sau pătrunjel deasupra.