Churros este un desert spaniol clasic, insa reteta de mai jos este reinventata, cu arome de cardamom si lamaie.
Timp total 40 minute
Ingrediente
- 250g faina
- 1 lingura de praf de copt
- 24 pastai de cardamom verde, seminte indepartate si zdrobite
- 60g unt, topit
- 340ml apa fiarta
- aproximativ 1 1/2 litri ulei de floarea-soarelui pentru prajit
- 1 lamaie - coaja rasa amestecata cu 2 linguri de zahar pudra
- Pentru crema de lamaie:
- 2 lamai - coaja si sucul
- 85g unt
- 225g zahar pudra
- 3 oua, usor batute
- 1 lingura limoncello
Mod de preparare
1. Pentru crema de lamaie, se pun toate ingredientele, cu excepția limoncello, intr-o cratita mare, la foc mic, amestecand tot timpul. Nu se lasa foarte mult (daca se apropie prea mult de fierbere, ouale se vor intari). Se amesteca pana cand se ingroasa suficient pentru a acoperi spatele unei linguri de metal, apoi se trece rapid printr-o sita intr-un castron curat si se lasa sa se raceasca, acoperita cu folie alimetara. Cand se raceste, se adauga limoncello, apoi se acopera cu folie.2. Pentru a face churros, se pun faina, praful de copt, cardamomul zdrobit si un varf de sare intr-un bol. Se toarna untul topit si apa fiarta. Se amesteca pentru a forma un aluat neted, gros. Se lasa, acoperit cu un prosop curat, timp de 15 minute, apoi se pune intr-o punga de cofetarie, prevazuta cu o duza subtire.
3. Se incinge uleiul intr-o tigaie mare pana cand ajunge la 170C. Se formeaza, din aluat, linii de 12 cm in ulei.
4. Se prajesc timp de 2-3 minute, apoi se intorc pe cealalta parte pana cand sunt aurii. Se scot din ulei si se scurg pe hartie de bucatarie pentru a elimina cat mai mult ulei posibil. Se trec prin coaja de lamaie si amestecul de zahar. Se servesc calzi cu crema de lamaie.