Dacă îți plac prăjiturile simple, dar cu un gust deosebit, clafoutis cu căpșuni este exact ce îți trebuie. Nu este un blat pufos ca la chec, nu e nici o tartă cu aluat fraged și nici o budincă densă. Este undeva la mijloc, cu o textură ușor cremoasă, dar în același timp aerată, similară cu cea a unei clătite coapte în cuptor.

Clafoutis cu căpșuni - cea mai ușoară rețetă

Clafoutis este un desert tradițional francez, extrem de simplu, dar surprinzător de gustos. Se prepară rapid, dintr-un aluat asemănător cu cel de clătite, peste care adaugi fructe și apoi este copt până devine ușor ferm, dar încă moale la interior. Spre deosebire de alte prăjituri, nu are nevoie de praf de copt sau drojdie, pentru că ouăle sunt cele care îi oferă consistență.

Deși varianta originală se face cu cireșe întregi, clafoutis se poate pregăti cu orice fructe de sezon. În varianta cu căpșuni, desertul devine și mai aromat, mai ales dacă folosești căpșuni proaspete, bine coapte.

Preparare 10 minute
Gătire 40 minute
Timp total 50 minute

Ingrediente

  • 400 grame căpșuni proaspete, tăiate în jumătăți
  • 3 ouă mari
  • 100 grame zahăr
  • 100 grame făină
  • 200 ml lapte integral
  • 100 ml smântână pentru frișcă (cu 35% grăsime)
  • 2 linguri de unt nesărat, topit și răcit
  • 1 linguriță extract de vanilie
  • Coajă rasă de 1/2 lămâie (opțional, pentru un plus de aromă)
  • Un vârf de cuțit de sare
  • Zahăr pudră pentru decor

Mod de preparare

Preîncălzește cuptorul la 180 de grade. Pregătește o tigaie din fontă sau o tavă de plăcintă, unsă cu unt.

Într-un bol mare, bate ouăle cu zahărul și sarea timp de un minut, până când amestecul devine omogen.

Adaugă făina și amestecă bine pentru a evita formarea cocoloașelor.

Încorporează untul topit, laptele, smântâna, extractul de vanilie și coaja de lămâie. Amestecă până obții o compoziție fină.

Toarnă aluatul în tava pregătită și distribuie uniform căpșunile deasupra.

Coace timp de 35-40 de minute, până când clafoutis-ul este rumenit pe margini și ușor ferm în centru.

Lasă-l să se răcească ușor, apoi presară zahăr pudră și servește-l călduț.

Note

Dacă vrei să obții un clafoutis cu o textură mai catifelată, lasă aluatul să se odihnească 15-20 de minute înainte de a-l turna în tavă. Astfel, făina va avea timp să se hidrateze, iar compoziția va deveni mai fină și omogenă.