Descoperă o rețetă simplă și rapidă de panna cotta cu căpșuni! Un desert cremos și rafinat care aduce un strop de eleganță oricărei mese.
Proaspătă, cremoasă și ușoară, rețeta de panna cotta cu căpșuni este pur și simplu perfectă pentru vară sau pentru orice ocazie specială.
Panna cotta e un desert tradițional italian, al cărui nume înseamnă "cremă gătită" sau "smântână gătită". Se prepară din smântână, lapte, zahăr și gelatină, rezultând o textură fină și mătăsoasă, similară cu budinca. E un desert versatil, care poate fi aromatizat în diverse moduri, cu vanilie, ciocolată, fructe sau chiar lichior.
Panna cotta își are originile în regiunea Piemont din Italia, unde a fost menționată pentru prima dată la începutul secolului XX. Deși rețeta tradițională este simplă, desertul a câștigat popularitate la nivel mondial datorită texturii sale fine și a versatilității în ceea ce privește aromele și toppingurile.
Panna cotta cu căpșuni se face din ingrediente simple, de bază, și este aromatizată cu un sos de căpșuni făcut în casă. Toppingul extra de căpșuni adaugă o notă delicioasă, proaspătă și plăcută acestui desert - nu vei putea să te oprești din mâncat!
Ne place această rețetă pentru că:
- Este foarte rapidă și ușor de pregătit în mai puțin de 30 de minute și cu 7 ingrediente.
- Este un desert grozav de pregătit în avans și păstrat în frigider până când ești gata să-l servești.
- Panna cotta este aromatizată natural cu multe căpșuni proaspete și poate fi făcută și cu căpșuni congelate.
- Este fără gluten și poate fi ușor adaptată pentru a fi și fără lactate de origine animală.
Rețeta de panna cotta cu căpșuni
Ingrediente
(ingrediente pentru 4 panna cotta)
Pentru sosul de căpșuni
- 600 grame de căpșuni, proaspete sau congelate
- Sucul de la 1/2 lămâie, aproximativ o lingură de suc
- 60 grame zahăr tos fin
Pentru panna cotta
- 250 ml smântână pentru frișcă (grasă)
- 250 ml lapte integral
- 125 ml sos de căpșuni - (restul se păstrează pentru topping)
- 60 grame zahăr tos
- 1 linguriță extract de vanilie
- 7 grame gelatină pudră - plus 1 sau 2 linguri de apă rece
Mod de preparare
Pentru sosul de căpșuni
Spală și taie căpșunile în cubulețe mici. Pune-le într-o cratiță mică împreună cu sucul de lămâie și zahărul. Amestecă pentru a combina ingredientele, apoi pornește focul la mediu-mic.
Lasă să gătească timp de aproximativ 10 minute sau până când căpșunile sunt foarte moi. Folosind un blender vertical, mixează amestecul până devine fin, apoi trece-l printr-o sită pentru a îndepărta semințele. Pune deoparte.
Panna cotta cu căpșuni
Într-un bol mic, amestecă pudra de gelatină cu puțină apă foarte rece. Lasă deoparte până se transformă într-o pastă groasă.
Pune laptele, smântâna, o parte din sosul de căpșuni (restul îl păstrezi pentru topping), zahărul și vanilia într-o cratiță de mărime medie. Amestecă bine pentru a combina ingredientele, apoi pornește focul la mediu-mic. Adu amestecul la punctul de fierbere, apoi îndepărtează de pe foc.
Departe de sursa de căldură, adaugă gelatina și amestecă bine până se dizolvă complet în crema caldă.
Toarnă amestecul în cupele de servire. Pune în frigider pentru a se întări, aproximativ 2 ore, sau până când este ferm la atingere.
Topping
După ce panna cotta s-a întărit, adaugă deasupra restul de sos de căpșuni. Opțional, poți orna cu câteva căpșuni proaspete și frunze de mentă.
Sfaturi pentru o panna cotta perfectă
- Dacă folosești căpșuni congelate, s-ar putea să fie nevoie să le gătești puțin mai mult timp pentru a permite fructelor să se decongeleze și sucurilor suplimentare să se evapore.
- Am folosit aproximativ 2 linguri de apă, dar unele mărci ar putea recomanda o cantitate diferită de apă pentru diluarea pudrei. Verifică ambalajul gelatinei pentru orice recomandare diferită. Gelatina se va transforma într-o pastă groasă după ce a fost amestecată cu apă - este normal.
- Asigură-te că panna cotta s-a întărit înainte de a adăuga restul de sos de căpșuni, pentru a păstra straturile frumoase.
- Poți înlocui căpșunile cu alte fructe de pădure, precum zmeură, afine sau mure.
- Pentru un plus de aromă, adaugă coajă rasă de lămâie sau portocală în compoziția de panna cotta.
- Pentru o variantă vegană, înlocuiește smântâna cu lapte de cocos sau de migdale și gelatina cu agar-agar.
Cum se servește panna cotta cu căpșuni
Panna cotta trebuie să fie răcită, dar nu înghețată. Scoate-o din frigider cu cel puțin 15 minute înainte de servire.
Se servește de obicei fie direct din paharul în care a fost pregătită, fie demulată pe o farfurie, pentru un efect vizual mai elegant.
Pentru a menține calitatea și textura panna cotta, este esențial să o păstrezi în frigider, acoperită cu folie de plastic sau un capac. Acest lucru previne nu doar formarea unei cruste la suprafață, care poate altera textura fină a desertului, dar și protejează desertul de aromele altor alimente din frigider, care ar putea să-i schimbe gustul.
Pentru a servi panna cotta, poți opta pentru o prezentare simplă, dar elegantă. Dacă ai pregătit desertul în forme sau ramekin, o metodă populară este să scufunzi baza formei pentru scurt timp în apă caldă și apoi să întorci forma pe o farfurie, pentru a demula desertul. Acest lucru va ajuta la eliberarea panna cotta fără a-i afecta forma.
În plus, este o idee bună să experimentezi cu diverse toppinguri în funcție de sezon și preferințe. De exemplu, pe lângă sosul de căpșuni și căpșunile proaspete, poți încerca și alte fructe de sezon, cum ar fi zmeura, murele sau piersicile.
Variante de pana cotta pentru cei cu diverse diete
Din păcate, rețeta tradițională de panna cotta poate fi nepotrivită pentru cei care urmează anumite diete. Dar nu vă faceți griji! Există o varietate de opțiuni delicioase care permit tuturor să se bucure de acest desert minunat.
Pentru dietele fără lactate
- Înlocuiește smântâna pentru frișcă și laptele integral cu alternative fără lactate, cum ar fi laptele de cocos, laptele de migdale sau laptele de ovăz.
Pentru dietele vegane
- Folosește lapte și smântână vegetale, așa cum am menționat mai sus, și înlocuiește gelatina (care este de origine animală) cu agar-agar, un gelifiant pe bază de plante. Agarul are proprietăți de gelificare puternice, așa că va trebui ajustată cantitatea conform instrucțiunilor de pe ambalaj.
Pentru dietele fără gluten
- Panna cotta este în mod natural fără gluten, atâta timp cât ingredientele folosite (inclusiv orice aditivi sau arome) sunt verificate și nu conțin gluten.
Pentru dietele cu conținut redus de zahăr sau diabetici
- Înlocuiește zahărul tos cu îndulcitori alternativi, cum ar fi eritritolul, stevia sau xilitolul, care au un impact mai scăzut asupra nivelului de zahăr din sânge.
Pentru diete keto sau low-carb
- Utilizează smântână cu conținut ridicat de grăsime și lapte integral sau alternative fără carbohidrați, și îndulcitori cu zero carbohidrați cum ar fi eritritolul sau stevia. Ajustează cantitățile pentru a te asigura că se încadrează în limitele dietei tale.