Dacă vă place mozzarella, ar trebui să încercați măcar o dată rețeta făcută în casă. Gustul și cremozitatea mozzarellei pot fi recreate în propria bucătărie, iar prețul va fi mai mic decât al mozzarellei din comerț.

Înainte să faceți mozzarella în casă, ar trebui să știți că preparatul necesită destul de multă grijă și migală. Este nevoie să alegeți un lapte cu cel puțin 2% grăsime și care să nu fie pasteurizat. 

Cum să faci mozzarella acasă

Ingrediente

  • 300 ml apă
  • 1 linguriță și jumătate zeamă de lămâie
  • 1/2 linguriță cheag
  • 3,7 litri lapte
  • 1 linguriță sare

Mod de preparare

Puneți zeama de lămâie într-o cană de apă și dizolvați. Puneți și cheagul în 50 ml apă și dizolvați-l și pe el.

Puneți apa cu zeama de lămâie peste lapte și puneți într-o oală pe foc. Lăsați cât să se încălzească, dar nu să dea în clocot. Dați la o parte vasul de pe foc, turnați cheagul dizolvat și amestecați 30 de secunde. Acoperiți vasul și lăsați 5 minute.

După cele 5 minute, laptele ar trebui să se fi închegat. Tăiați brânza închegată cu un cuțit în bucăți pătrate.

Puneți din nou vasul pe foc și încălziți. Amestecați ușor, fără să fărâmați bucățile de brânză. Luați de pe foc și amestecați timp de 5 minute.

Scoateți bucățile din zer și puneți-le într-un vas pe care îl veți da la microunde pentru un minut. Scoateți vasul de la microunde, puneți sarea peste mozzarella și începeți să o frământați.

Modelați bilele de mozzarella la dimensiunea dorită. Puteți servi mozzarella după ce s-a răcit complet sau o puteți păstra la frigider pentru o săptămână.

Poftă bună!