Aromat si usor de facut, pentru acest gem nu este nevoie sa stai toata ziua in bucatarie.

Gem Picant
Timp total 55 minute

Ingrediente

  • 3 ardei iuti, tocati
  • 6 catei de usturoi, zdrobiti
  • 2 bucati mari de ghimbir proaspat (aproximativ 60g), tocat marunt
  • 1 kg de rosii coapte (aproximativ 8 rosii medii), taiate pe jumatate
  • 450g zahar
  • 3 linguri sos thailandez de peste (nam pla)
  • 2 linguri de otet balsamic
  • 120 ml otet

Mod de preparare

1. Se pun ardeii, usturoiul si ghimbirul intr-un blender si se maruntesc. Se adauga rosiile si se amesteca pana cand se obtine o compozitie neteda. Se transfera intr-o cratita mare, la o temperatura medie.

2. Se adauga zaharul, sosul de peste thailandez, otet balsamic si otet. Se da in fiert, amestecand in mod regulat, apoi se reduce caldura si se mentine la o temperatura constanta timp de 45 de minute sau pana cand gemul se reduce la jumatate din volum. Se amesteca la fiecare 5-10 minute, astfel incat gemul sa nu se ard la baza cratitei.

3. Cand este gata, se lasa sa se raceasca, apoi se transfera in borcane sterilizate. Se raceste complet inainte de etansare si se pastreaza in frigider.