Cum sterilizăm borcanele. Patru metode simple și eficiente
Cum să slăbești dacă nu ai chef să ții dietă
  • Înveți să mănânci fără numărat calorii sau cântărit mâncare
  • Rezultate vizibile rapid, încă din primele zile
  • Tehnici de mindfulness pentru a combate mâncatul emoțional
  • Rutine zilnice simple pentru un metabolism accelerat
  • Șansa de a slăbi kg bune până la Paște

Când preparăm gem, dulceață sau ne pregătim cămara pentru lunile de iarnă cu murături, nu doar rețetele sunt cele mai importante pentru a obține rezultatele dorite. Înainte de a ne apuca de preparat, trebuie să fim siguri că recipientele în care vor fi ținute sunt pregătite corect.

Vom vorbi, în rândurile de mai jos, despre cele patru metode simple și eficiente prin care putem să sterilizăm borcanele – în cuptor, în cuptorul cu microunde, în mașina de spălat vase și în apă fierbinte.

Sterilizarea corectă a borcanelor este foarte importantă, eliminându-se astfel din interiorul lor bacteriile ce ar putea duce la alterarea preparatelor.

Sincronizarea este esențială, în condițiile în care compoziția ar trebui pusă într-un borcan fierbinte în timp ce este și ea încă fierbinte. De aceea se recomandă să pregătim recipientele cu aproximativ 20 de minute înainte ca gemul, dulceața sau orice altceva preparăm să fie gata.

De ce trebuie să sterilizăm borcanele?

Sterilizarea borcanelor este o parte foarte importantă a procesului de preparare a gemului, conservelor și murăturilor. Dacă acest pas nu este făcut cum trebuie, există anumite riscuri pentru sănătate, precum infectarea cu botulism. 

Dacă steriliăm borcanele corect, conservele vor putea fi păstrate mai mult timp, chiar până la un an, prin eliminarea bacteriilor sau a altor organisme ce s-ar putea multiplica pe suprafața recipientelor. Cu alte cuvinte, această etapă nu trebuie niciodată sărită!

Sfaturi înainte de a steriliza borcanele

Mai există și alte câteva lucruri de care trebuie ținut cont când se sterilizează borcanele.

  • În primul rând, acestea trebuie verificate întâi pentru eventuale fisuri înainte de a începe procesul. Dacă descoperi vreuna, nu se pot folosi. Temperaturile ridicate implicate în sterilizare le-ar putea face să se spargă.
  • Nici capacele ruginite nu sunt recomandate.

Cum sterilizăm borcanele. Patru metode simple

Iată cele patru metode simple și eficiente prin care putem să sterilizăm borcanele.

În cuptor

Pentru a steriliza borcanele în cuptor, trebuie să:

  • încălzești cuptorul la 140 de grade (treapa 1 pentru cele pe gaz)
  • speli borcanele și capacele în apă călduță cu detergent de vase. Clătește-le cu grijă, având grijă să nu rămână nicio urmă de detergent. Nu usca borcanele.
  • întinzi hârtie de copt pe o tavă de cuptor și să pui borcanele ude pe ea. Ai grijă ca recipientele să nu se atingă.
  • le pui în cuptor și lasă-le la încălzit timp de 20 de minute.
  • în timp ce borcanele sunt la cuptor, pune capacele umede într-o cratiță cu apă și fierbe timp de douăzeci de minute.

Gata! Dacă dulceața sau murăturile sau gemul nu s-a terminat de gătit după ce au trecut cele douăzeci de minute, lasă borcanele la cuptor cu ușa închisă și ține capacele în cratița cu apă. Borcanele reci se vor crăpa sau se vor sparge dacă pui mâncare sau lichid fierbinte în ele.

Atenție!

Pentru a steriliza borcane ce au sigilii din cauciuc se recomandă să îndepărtezi garnitura din cauciuc și să o fierbi în apă. Materialul nu reacționează bine când este uscat la aer fierbinte.

În cuptorul cu microunde

Această metodă de sterilizare în cuptorul cu microunde este un truc ce nu ar trebui să îți lipsească din arsenal. Va fi o soluție salvatoare în momentele în care îți dai seama că ai mai multă compoziție decât borcane deja sterilizate în cuptor. Ai grijă doar să nu pui borcane sau capace din metal în cuptorul cu microunde.

În cazul în care refolosești borcane mai vechi, îndepărtează orice etichetă cu vopsea sau cerneală metalică în compoziție. 

Acum că am vobit despre chestiunile legate de siguranță, cel mai rapid mod de a steriliza borcanele în cuptorul cu microunde este doar să speli borcanul în apă fierbinte cu săpun și să îl clătești ca înainte. Pune apoi recipientul umed în cuptorul cu microunde la putere maximă timp de aproximativ 45 de secunde.

Există o metodă de a steriliza rapid și capacele metalice. E suficient să le speli în apă caldă cu săpun și apoi să le cufunzi într-un castron cu apă clocotită cât timp borcanele sunt în cuptorul cu microunde.

În mașina de spălat vase

Pentru a steriliza borcanele în mașina de spălat vase, trebuie doar să pornești aparatul la temperatura maximă. Lasă-le să treacă printr-un ciclu complet de spălare și uscare, astfel încât borcanele și capacele să fie uscate și încă fierbinți când le scoți.

Sterilizarea borcanelor într-o mașină de spălat vase necesită totuși puțină planificare. Ținând cont de faptul că borcanele trebuie să fie calde și perfect uscate în momentul în care sunt umplute, trebuie să știi exact de cât timp are nevoie mașina de spălat vase pentru a finaliza un întreg ciclu de spălare și uscare.

În apă fierbinte

Sterilizarea borcanelor în apă fierbinte
Sterilizarea borcanelor în apă fierbinte

Spală borcanele în apă fierbinte și detergent de vase și clătește-le tot cu apă fierbinte. Cufundă-le apoi într-o oală sau un recipient suficient de mare umplut cu apă fierbinte și lasă pe foc până apa începe să fiarbă.

Lasă borcalene acoperite la fiert timp de 15 minute, după ce încep să iasă aburi din oală.

Oprește focul și lasă-le să stea în apă fierbinte. Chiar înainte de a le umple, răstoarnă borcanele pe un prosop de bucătărie pentru a se usca. (Bocanele trebuie umplute cât sunt încă fierbinți.) Sterilizează capacele în apă clocotită timp de cinci minute.

Câte borcane să sterilizezi

E mereu bine să sterilizezi cu unul sau două borcane mai multe decât estimezi că vei avea nevoie pentru a te asigura că nu ve rămâne cu compoziție în plus.