Când te gândești la înghețată, probabil îți vin în minte clasicele arome: vanilie, ciocolată, căpșuni. Dar dacă vrei ceva diferit, ceva de sezon, merită să încerci înghețata de prune. E gustoasă, are o aromă ușor dulce-acrișoară și se face destul de simplu, acasă, fără aparat special.

Înghețată de prune - rețetă bună de casă, fără aparat

Înghețata de prune e o idee bună din mai multe motive. E fără coloranți, fără aditivi, fără nimic procesat. Știi exact ce pui în ea. Dacă ai copii sau vrei un desert de casă mai sănătos, e o variantă bună. Și e și versatilă. Poți folosi prune proaspete, congelate sau chiar din compot, dacă le scurgi bine.

Nu ai nevoie de aparat de înghețată. Doar de un blender sau mixer, un congelator și puțină răbdare. Se prepară în pași simpli. Faci un piure din prune, îl combini cu frișcă și ouă, congelezi și amesteci din când în când. Asta e tot.

Poate nu e cea mai rapidă rețetă, dar e una care merită. Gustul e altfel. Natural, ușor parfumat, răcoritor. E genul de desert pe care îl faci o dată, îl guști și apoi îl ții minte. Și vrei să-l faci din nou.

Preparare 25 minute
Gătire 10 minute
Timp total 35 minute

Ingrediente

  • 450 grame prune bine coapte
  • 125 grame zahăr tos
  • 4 gălbenușuri
  • 125 grrame zahăr pudră (se împarte: 100 gr + 25 gr)
  • 280 ml frișcă lichidă (neîndulcită)
  • 300 ml apă

Mod de preparare

Pune prunele, tăiate în sferturi, într-o cratiță împreună cu zahărul și cei 300 ml de apă. Adu totul la punctul de fierbere, apoi redu focul. Acoperă cratița și lasă la fiert 10 minute. Prunele trebuie să se înmoaie bine.

După ce s-au înmuiat, pasează prunele cu un blender. Lasă piureul de prune să se răcească timp de 20 de minute.

Într-un bol termorezistent, amestecă cele 4 gălbenușuri cu 100 grrame zahăr pudră. Pune bolul deasupra unui vas cu apă fierbinte (bain-marie). Bate cu un tel până când amestecul se încălzește. Apoi ia de pe foc și continuă să bați cu mixerul până când compoziția își triplează volumul. Las-o să se răcească complet.

Într-un alt bol, bate cei 280 ml frișcă lichidă împreună cu cele 25 grame de zahăr pudră, până obții o frișcă aerată, dar nu prea tare.

Încorporează ușor piureul de prune și amestecul cu gălbenușuri în frișcă. Amestecă până la omogenizare.

Toarnă amestecul într-o cutie de plastic cu capac. Pune la congelator. La fiecare 2 ore, scoate cutia și amestecă bine cu o furculiță, pentru a preveni formarea cristalelor de gheață. Repetă procesul de 3-4 ori, apoi lasă înghețata să stea la congelator cel puțin 6 ore sau peste noapte.