Deserturile grecești au o aromă aparte și au puterea de a ne duce cu gândul la o vacanță într-o insulă însorită, indiferent în ce perioadă a anului ne aflăm. Este și cazul acestor biscuiți dulci și însiropați, de a căror aromă vă puteți bucura inclusiv în perioadele de post.
Rețeta pe care v-o propunem astăzi este una simplă, iar biscuiții pot fi păstrați și savurați mai multe zile. Siropul de miere și nucile îi fac irezistibili, așa că probabil nu va fi cazul să vă rămână de pe o zi pe alta, decât dacă preparați o cantitate mare.
Timp total 1 oră
Ingrediente
- 250 ml ulei de măsline
- 80 ml suc fresh de portocale
- 1 linguriță coniac
- 315 g zahăr
- 525 g făină
- 1 linguriță praf de copt
- 1/2 linguriță bicarbonat
- 185 ml apă
- 185 g miere
- 60 g nuci
Mod de preparare
Preîncălziți cuptorul la 175 de grade și pregătiți o tavă tapetată cu hârtie de copt.Amestecați uleiul de măsline, sucul de portocale, coniacul și o treime din cantitatea de zahăr într-un bol. Adăugați făina, bicarbonatul și praful de copt și amestecați totul până când toate ingredientele sunt încorporate.
Formați biluțe de aluat cu o linguriță și modelați-le cu mâna. Așezați-le în tavă, la câțiva centimetri distanță unele de altele și aplatizați-le cu o furculiță.
Dați la cuptor pentru 30-35 de minute sau până când s-au rumenit. Între timp, vă puteți ocupa de sirop.
Puneți apa, mierea și restul de zahăr într-un vas pe foc. Amestecați până când zahărul s-a topit. Fierbeți timp de 5 minute, cât să se lege puțin siropul.
Turnați siropul care s-a răcit peste biscuiți după ce i-ați scos din cuptor. Lăsați biscuiții să absoarbă siropul și să se înmoaie. Presărați nuci mărunțite deasupra și serviți.
Poftă bună!