Cum poți să faci o casă din turtă dulce

Turta dulce este un desert tradițional, adesea asociat cu sărbătorile de iarnă. Este preparată dintr-un aluat aromat, ce conține condimente precum ghimbir, scorțișoară, cuișoare și nucșoară, împreună cu miere sau melasă. Textura turtei dulci poate varia de la moale și pufosă la crocantă și fermă, în funcție de rețetă și de timpul de coacere.

Un aspect interesant al turtei dulci este versatilitatea sa. Pe lângă faptul că poate fi tăiată în diverse forme, cum ar fi oameni, animale sau simboluri festive, turta dulce poate fi și folosită pentru a construi modele arhitecturale, cel mai cunoscut exemplu fiind casa din turta dulce.

O casă din turtă dulce făcută de tine poate fi un cadou deosebit în perioada sărbătorilor de iarnă, începând chiar cu Moș Nicolae. Munca pe care o vei depune pentru acest proiect va arăta cu siguranță că prețuiești persoana căreia i-o vei face cadou.

În plus, construirea unei căsuțe din turtă dulce poate fi un proiect deosebit de distractiv, în care îi poți implica și pe copii. Cu siguranță, vei crea astfel o amintire pe care cei mici o vor păstra toată viața. Mai mult, poți transforma această joacă într-o adevărată tradiție frumoasă de familie.

Idei de decorațiuni pentru casa de turtă dulce

Acest proiect de realizare a casei de turtă dulce necesită o excursie la raionul de dulciuri dintr-un magazin alimentar. Poți decora casa cu orice tip de bomboane sau jeleuri îți plac.

Jeleurile și bețișoarele de ciocolată se numără printre cele mai utile dulciuri. În plus, trufele de ciocolată pot fi folosite pentru a crea un zid de piatră în jurul casei, iar napolitanele sau biscuiții merg de minune pe post de țigle de acoperiș.

Poți folosi glazura pentru a face desene decorative în jurul pereților casei și al acoperișului, dar și pentru a „lipi” fel de fel de dulciuri pe casă.

E drept, construirea unei case de turtă dulce necesită ceva muncă. Noroc că această „muncă” este extrem de distractivă. Mai întâi, trebuie să faci aluatul și să decupezi piesele, să le dai la cuptor, apoi să le asamblezi și în cele din urmă să decorezi casa de turtă dulce.

Poți mânca această casă de turtă dulce?

Din punct de vedere tehnic, da, această casă de turtă dulce este comestibilă. Însă, cel mai probabil, o vei face în scop decorativ.

Planul de acțiune pentru construirea unei case din turtă dulce

Iată o sugestie de plan de acțiune, pe care sigur că îl poți modifica după bunul plac:

Cu 4 zile înainte de asamblare: Mergi într-un magazin ca să cumperi toate ingredientele. Adună toate uneltele de care vi avea nevoie pentru a face casa: o bază pentru casă, foi pentru prăjituri, hârtie pergament, un ac de rulat, un cuțit ascuțit, un mixer electric și un poș (sau o pungă de plastic pentru congelator). Decupează piesele modelului.

Cu 3 zile înainte: Prepară aluatul de turtă dulce și pune-l în frigider.

Cu 2 zile înainte: Coace aluatul și lasă-l să se răcească.

Cu o zi înainte: Asamblează casa și lasă „mortarul” făcut din glazură să se întărească.

În ziua următoare: Decorează.  

Cum să faci o casă de turtă dulce rapid

Altfel, pe repede înainte, timpul de pregătire pentru o casă de turtă dulce ar fi de două ore. Timpul de gătire ar fi de 15 minute, cel de uscare, de 60 de minute, iar timpul total, de trei ore și un sfert. Dacă te va lăsa inima să o distrugi, ar trebui să obții 30 de porții de bucăți de casă de turtă dulce.

Ingrediente

Pentru aluat

  • 830 de grame de făină, plus mai mult pentru a întinde aluatul
  • 1/2 linguriță de praf de copt
  • 4 lingurițe de ghimbir măcinat
  • 4 lingurițe de scorțișoară măcinată
  • 1/2 linguriță de cuișoare măcinate sau ienibahar
  • 1/2 linguriță de sare
  • 170 de grame de unt, înmuiat
  • 280 de grame de zahăr brun deschis la culoare
  • Două ouă mari
  • 330 de grame de melasă
  • O lingură de apă

Pentru glazură

  • Două albușuri de ou, de la ouă mari
  • 300 de grame de zahăr pudră

Echipament special

  • Mixer
  • Poș sau pungă de congelare

Mod de preparare

Cum prepari aluatul pentru turtă dulce

Mai întâi, într-un bol mare, amestecă făina, praful de copt, ghimbirul, scorțișoara, cuișoarele sau ienibaharul și sarea. Dă bolul deoparte.

Apoi, cu ajutorul unui mixer cu palete, bate untul și zahărul brun la viteză medie până când acesta devine pufos și omogen. Bate ouăle, melasa și apa până când se combină bine.

Mixează o jumătate din amestecul de făină în cel de melasă până când se omogenizează. Adaugă restul de făină și continuă să amesteci până când se omogenizează bine și se formează un aluat moale și omogen.

Întoarce aluatul pe o suprafață de lucru ușor presărată cu făină și frământă-l cu mâna de 5 sau 6 ori până când devine omogen și neted. În cazul în care aluatul este prea moale, mai adaugă puțină făină.

Împarte aluatul în două, taie-l în discuri și înfășoară fiecare jumătate de aluat în folie alimentară de plastic. Dă-l la frigider pentru cel puțin două ore sau mai bine, dacă ai timp, peste noapte.

Poți face aluatul cu până la trei zile înainte. Lasă-l să stea la temperatura camerei timp de cel puțin 10 minute înainte de a-l întinde.

Pregătirea bucăților de casă de turtă dulce

Decupează piesele de model:

Creează un model de casă de turtă dulce decupând piesele din șabloane pe care le poți găsi pe internet și pe care le poți tipări.

Poți folosi piesele șablonului de hârtie obișnuită ca atare sau, dacă preferi, poți trasa piesele pe hârtie mai rigidă sau pe carton.

Pregătește cuptorul și foile de prăjituri:

Preîncălzește cuptorul la 180 de grade Celsius, cu un grătar pus în mijloc. Pregătește două sau trei foi de aluat.

Întinde aluatul:

Întinde hârtie pergament pe o suprafață mare și plană pentru rularea aluatului. Presară ușor hârtia cu făină.

Lucrând cu o porțiune de aluat, folosește un făcăleț pentru a întinde aluatul până la o grosime uniformă de 0,6 centimetri. Adaugă puțină făină pe suprafața aluatului și verifică dacă se lipește pe măsură ce îl întinzi.

Dacă se lipește fie de masa de rulare, fie de suprafața de rulare, mai pune făină. Dacă aluatul întins este foarte moale, este posibil să vrei să îl congelezi timp de o oră înainte de a tăia modelele.

Decupează forme în aluat cu ajutorul pieselor-model:

Presară puțină făină pe suprafața aluatului. Pune piesele de model pe aluat, atâtea piese de model câte încap pe aluat. Folosește un cuțit mic și ascuțit pentru a tăia bucățile de model din aluat, ștergând frecvent suprafața cuțitului.

În funcție de cât de moale este aluatul, este posibil să fie nevoie să folosești o foarfecă pentru a tăia hârtia pergament. Poți decupa modelele prin aluat și prin hârtia pergament, așezând bucățile de aluat cu hârtia direct pe tăvile de copt.

Dacă nu folosești hârtie pergament, este posibil să fie nevoie să folosești o spatulă mare de metal pentru a transfera bucățile de aluat pe o tavă de copt unsă.

Separă bucățile de aluat pe tava de copt astfel încât să existe o distanță de un centimetru între ele. În cazul în care bucățile de aluat se întind în timpul procesului de transfer, împinge-le înapoi în formă, cu ajutorul degetelor.

Poți decupa ușa și fereastra sau ferestrele în acest moment, sau poți aștepta până după coacere, imediat după ce bucățile au ieșit din cuptor, când bucățile de blat încă sunt calde.

Coacerea:

Lasă blatul la copt în cuptor la 180 de grade Celsius, până când marginile încep să se rumenească, timp de 11 - 15 minute pentru bucățile mari sau timp de 6 - 8 minute pentru bucățile mici.

Rotește tăvile de copt la jumătatea coacerii pentru o rumenire mai uniformă. Scoate bucățile de blat pe un grătar pentru a se răci, timp de aproximativ 15 minute.

Decupează bucățile de blat cât sunt calde:

În timp ce bucățile sunt încă ușor calde, așază piesele-model peste ele și folosește un cuțit mare și drept de bucătar pentru a tăia orice parte a bucăților care, prin gătire, s-a întins dincolo de model.

Cum prepari glazura pentru casa din turtă dulce

Pentru a prepara glazura, mixează albușurile de ou și o jumătate din cantitatea de zahăr pudră, până când se omogenizează.

Dacă intenționezi să mănânci casa de turtă dulce și te îngrijorează siguranța ouălor crude, poți găti amestecul de albușuri și zahăr pudră la bain-marie până când acesta atinge o temperatură de 70 de grade Celsius. Altfel, poți folosi albușuri de ou pasteurizate uscate sau lichide.

Adaugă restul de zahăr pudră la amestecul de ouă cu zahăr. Folosind un mixer electric, bate la viteză mare până când glazura formează vârfuri tari. Dacă nu formează vârfuri tari, adaugă mai mult zahăr pudră.

Pune un prosop curat și umed peste bolul cu glazură. Păstrează acest prosop deasupra glazurii pentru a preveni uscarea acesteia în timp ce lucrezi cu ea.

Când ești gata să asamblezi casa din turtă dulce sau să o decorezi, umple un poș cu glazura. Dacă nu ai așa ceva, poți folosi o pungă mai groasă - trebuie doar să faci o tăietură mică la un colț.

În supermarketuri se găsesc vârfuri de plastic sau de metal pentru poș pe care le poți folosi și cu o pungă de congelator, pentru mai mult control.

Cum să construiești casa din turtă dulce

Aici ajută foarte mult să ai mai mult de două mâini care să lucreze la o casă. În plus, este mult mai distractiv să faci o casă de turtă dulce alături de cineva decât singur/ singură.

Dacă lucrezi singur/ singură la această casă, ar putea fi de ajutor să iei câteva borcane curate din cămară și să le folosești pentru a ajuta la susținerea pieselor în timp ce mortarul din glazură se usucă.

Alege și aliniază o bază

Alege o bază solidă pentru căsuța de turtă dulce - fie o tavă de cuptor fără margini, fie o bucată de carton groasă și rezistentă, fie un platou încăpător. Dacă vrei, căptușește baza cu folie de aluminiu sau hârtie cerată.

Fixează părțile laterale ale casei cu glazură

Întinde o linie groasă de glazură de-a lungul unui capăt scurt al uneia dintre piesele laterale ale casei. Presează piesa laterală glazurată împotriva marginii pieselor din față sau din spate.

Ține piesele în poziție câteva minute până când glazura se întărește parțial. Repetă cu cealaltă piesă laterală. Sprijină piesele cu ajutorul unor cutii de conserve, dacă este necesar.

Repetă cu celelalte margini scurte ale pieselor laterale și cu piesa din față sau din spate rămasă.

Întinde glazura de-a lungul îmbinărilor, în interiorul și în exteriorul casei, pentru a umple orice goluri și pentru a adăuga stabilitate suplimentară. Întinde glazura de-a lungul marginilor casei, acolo unde aceasta se întâlnește cu baza.

Lasă glazura să se întărească timp de cel puțin o oră înainte de a încerca să adaugi piesele pentru acoperiș.

Ponturi

Dacă vreuna dintre piesele modelului de casă de turtă dulce se rupe, așa cum se poate întâmpla cu ușurință atunci când se lucrează cu ceea ce sunt în esență fursecuri, cel mai probabil le poți repara, lipindu-le cu glazură.

Când vine timpul să decorezi, poți turna glazura direct peste cusătura ruptă și nimeni nu va ști că acolo a existat vreo crăpătură.

Montează acoperișul

Odată ce glazura s-a uscat suficient de mult pentru ca structura de bază să fie solidă, poți trece la acoperiș. Întinde glazura pe toată lungimea marginilor superioare ale structurii, în față și în spate și pe cele două laturi.

Piesele acoperișului sunt de formă dreptunghiulară. Așază bucățile de acoperiș astfel încât capetele lungi ale dreptunghiului să se desfășoare de-a lungul părții superioare a casei.

Este de ajutor dacă ai două persoane care lucrează împreună pentru a așeza piesele de acoperiș pe casă în același timp, astfel încât să se întâlnească ușor în partea de sus, în centru, și să se extindă puțin în afară, formând un fel de streașină la fiecare capăt.

Ține ușor piesele de acoperiș în poziție timp de câteva minute, până când acestea sunt suficient de bine fixate pentru a nu aluneca atunci când tu și cealaltă persoană care lucrează la casă vă îndepărtați mâinile.

Întărește lipitura de sus a casei cu glazură suplimentară. Lasă casa să stea timp de cel puțin o oră sau, mai bine, chiar timp de opt ore, înainte de a o decora.

Montează coșul de fum

Dimensiunile coșului de fum pot fi un pic mai dificile din cauza unghiului acoperișului. Cel mai simplu este să asamblezi mai întâi coșul de fum cu susul în jos, separat de casă. Îmbină piesele cu glazură regală și lasă-le să se fixeze până când se stabilizează.

Apoi, întoarce coșul cu fața în sus și atașează-l la acoperiș folosind glazură. Poți face acest lucru fie imediat după ce casa s-a întărit inițial (adică la o oră după asamblare), fie mai târziu, în timpul procesului de decorare.

Decorează casa din turtă dulce

Decorează casa din turtă dulce cu glazură și bomboane, jeleuri, trufe de ciocolată sau orice altceva preferi.