Încearcă rețeta de orez cu lapte egiptean, cunoscută ca Roz bil laban. Desert cremos, aromat cu vanilie și apă de trandafiri. Simplu de făcut, gata în 40 de minute.
Orezul cu lapte egiptean este un desert simplu, cremos și foarte popular în Egipt. Se aseamănă cu varianta românească, dar are o textură mai fină și un gust mai bogat datorită smântânii, scorțișoarei și apei de trandafiri. Egiptenii îl servesc rece, adesea presărat cu nuci sau stafide. Este desertul de zi cu zi, dar și alegerea preferată la ocazii speciale.
De ce e specială rețeta egipteană de orez cu lapte
Varianta egipteană iese în evidență prin consistență și aromă. Se folosește lapte integral, uneori amestecat cu smântână lichidă.
În loc să fie doar dulce, are și o notă florală subtilă, dată de apa de trandafiri sau de vanilie naturală. Textura este catifelată, aproape ca o budincă, nu lichidă ca în alte rețete.
Ingrediente
- 1 litru de lapte integral
- 100 grame orez (de preferat orez cu bob rotund)
- 100 grame zahăr (poți ajusta după gust)
- 1 plic zahăr vanilat sau 1 linguriță extract de vanilie
- 100 ml smântână lichidă (opțional)
- 1 lingură apă de trandafiri
- 1 praf de sare
- Scorțișoară măcinată – pentru decor
- 2 linguri stafide (opțional)
- 2 linguri fulgi de migdale sau nuci tocate (pentru servire)
Mod de preparare
Clătește orezul în apă rece până ce apa rămâne limpede. Asta ajută la îndepărtarea amidonului în exces.
Fierbe orezul în 300 ml apă cu un praf de sare, la foc mic, aproximativ 10 minute, până absoarbe apa.
Adaugă laptele fierbinte peste orez și amestecă. Lasă să fiarbă la foc mic 15-20 de minute, amestecând des ca să nu se prindă.
Când orezul este aproape fiert și amestecul s-a îngroșat, pune zahărul și vanilia. Amestecă bine.
După încă 5 minute, adaugă smântâna lichidă și, dacă vrei, apa de trandafiri.
Gătește încă 3-5 minute, până obții o textură cremoasă, asemănătoare unei budinci.
Toarnă orezul cu lapte în boluri sau pahare.
Presară scorțișoară, stafide și migdale deasupra.
Lasă desertul să se răcească la temperatura camerei, apoi ține-l la frigider cel puțin o oră.