Prăjitura Bețivană este un desert deosebit, cu care vă puteți impresiona musafirii. Așa cum probabil ați ghicit, numele prăjiturii vine de la faptul că blatul și siropul conțin alcool. O cantitate mică de alcool, dar suficientă cât să-i dea aromă. 

Este vorba de vin roșu și, pentru un rezultat delicios, este recomandat să folosiți un vin de calitate. Va face diferența în ceea ce privește rezultatul final. 

Prăjitură Bețivană
Timp total 2 ore

Ingrediente

  • Blat:
  • 6 ouă
  • 6 linguri vin roșu
  • 150 g zahăr pudră
  • 5 linguri cacao
  • 75 g făină
  • un plic praf de copt
  • Cremă:
  • 6 gălbenușuri
  • 1 plic zahăt vanilat
  • 1 linguriță esență de rom
  • 2 linguri amidon
  • 300 ml lapte
  • 250 g unt
  • 200 g zahăr pudră
  • Sirop:
  • 30 ml apă
  • 4 linguri vin roșu
  • 50 g zahăr
  • Bezea:
  • 6 albușuri
  • 300 g zahăr pudră

Mod de preparare

Pentru blat, separați ouăle. Bateți gălbenușurile împreună cu zahărul pudră. Adăugați vinul și amestecați. Separat, amestecați ingredientele uscate într-un bol.

Bateți albușurile spumă cu un praf de sare. Când s-a format o spumă tare, amestecați-o cu crema de gălbenuș. Încorporați treptat ingredientele uscate, amestecând cu o spatulă sau un tel.

Turnați blatul într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și dați la cuptor, la 180 de grade, pentru 30-35 de minute.

Între timp, preparați crema. Amestecați gălbenușurile cu esența de vanilie, amidonul, laptele, zahărul vanilat și jumătate din zahărul pudră. Puneți pe foc și amestecați ușor, până când crema începe să se îngroașe. Când devine ca o budincă, opriți focul.

Untul la temperatura camerei se bate cu mixerul împreună cu zahărul pudră rămas. Când crema s-a răcit, încorporați și acest amestec în ea.

Pentru bezea, bateți albușurile cu zahărul pudră până când obțineți o spumă tare. Pentru sirop, amestecați toate ingredientele până când zahărul s-a topit.

Mai departe trebuie doar să asamblați prăjitura. Când blatul s-a răcit, însiropați-l, apoi întindeți peste el crema de gălbenușuri. La final, adăugați bezeaua și întindeți-o și pe ea. Lăsați prăjitura la rece pentru câteva ore înainte de a o tăia.

Poftă bună!