Descoperă cum să prepari o prăjitură uimitoare cu mere și cafea. Rețetă simplă, aromată și ideală pentru orice ocazie. Surprinde-ți invitații cu acest desert inedit!
În fiecare familie există acea rețetă transmisă din generație în generație, care aduce împreună toate gusturile și amintirile plăcute ale sărbătorilor.
Prăjitura cu mere și cafea e un desert aparte. Deși există o mulțime de rețete de prăjituri cu mere, aceasta chiar iese în evidență. E gustoasă, reconfortantă și te face să te simți ca acasă.
Plină de arome și texturi, este perfectă pentru orice ocazie, fie că e vorba de o dimineață liniștită alături de o cană de cafea sau de un desert special pentru invitați. Cu un aluat moale și fructat - îmbogățit de merele suculente - și o crustă crocantă de nuci și fulgi de cocos, această prăjitură promite să fie vedeta oricărei mese.
Cum se face prăjitura cu mere și cafea
Această rețetă este destul de simplă: curăță și taie merele, amestecă zahărul și ingredientele umede, apoi adaugă ingredientele uscate împreună cu merele tăiate. Aluatul se va pune într-o tavă de copt de 33x23 cm și se va coace.
Topping-ul este un amestec simplu de zahăr pudră, nuci tocate fin și fulgi de cocos, care se presară deasupra prăjiturii când e pe jumătate coaptă. Cu toate acestea, aluatul prăjiturii cu mere și cafea face cea mai mare parte din treabă, așa că simte-te liber să adaugi orice topping îți place. O cupă din înghețata preferată face din acest desert unul dintre cele mai bune și mai confortabile.
Dacă vrei o prăjitură mai bogată, poți încerca să înlocuiești smântâna cu crème fraîche, care are un conținut mai mare de grăsime și, ca urmare, mai multă aromă.
Cât despre mere, alege ce îți place. Poți să folosesți și o combinație de mere, atât acrișoare, cât și dulci - de exemplu, Ionatane, Honeycrisp și Granny Smith.
Rețeta de prăjitură cu mere și cafea
Ingrediente
Pentru prăjitură
- 250 grame mere
- 300 grame făină
- 200 grame zahăr alb
- 220 grame zahăr brun
- 1 linguriță bicarbonat de sodiu
- 1 linguriță de praf de copt
- 100 grame unt
- 2 ouă
- 230 grame smântână acră
- 1 linguriță esență de vanilie
- 2 lingurițe de cafea instant
Pentru topping:
- 35 grame nuci tocate
- 30 grame fulgi de cocos
- 50 grame zahăr pudră
Mod de preparare
Preîncălzește cuptorul la 175 grade Celsius. Unge o tavă de copt de 33x23 cm.
Spală merele și taie-le în bucăți mici. Merele ar trebui să fie tăiate cuburi, puțin mai mari decât un zar mic.
Cerne făina, bicarbonatul de sodiu, praful de copt și sarea într-un bol. Lasă deoparte.
Adaugă zahărul alb și brun și untul într-un alt bol sau în bolul de la mixer și bate până când amestecul devine moale, uniform și se ține împreună când este strâns.
Adaugă ouăle pe rând, așteptând ca primul să se incorporeze complet înainte de a-l adăuga următorul.
Adaugă cafeaua instant în smântână si amestecă caâteva minute până se dizolvă. Adaugă apoi și vanilia și amestecă pentru a combina.
Adaugă amestecul de făină și amestecă până când se combină.
La final, încorporează merele tăiate cuburi și adaugă aluatul în tava pregătită.
Coace, în cuptorul preîncălzit, la 175 de grade, timp de aproximativ 40 de minute.
În timp ce prăjitura se coace, pregătește topping-ul. Toacă fin nucile și amestecă-le cu fulgii de cocos și zahărul pudră.
La aproximativ 25 de minute după ce ai început coacerea, scoate cu grijă prăjitura din cuptor, presară topping-ul și pune-o înapoi în cuptor.
Continuă coacerea până când o scobitoare introdusă în centru iese curată. Lasă să se răcească cel puțin 20 de minute înainte de a o felia și servi.
Idei de servire
Pentru un plus de savoare, iată câteva idei de servire pentru prăjitura cu mere și cafea:
- O cupă de înghețată de vanilie alături de o felie caldă de prăjitură este o combinație clasică care adaugă un contrast plăcut între cald și rece
- Un strop de sos de caramel sau ciocolată deasupra prăjiturii poate îmbogăți gustul
- O lingură de frișcă sau cremă chantilly poate adăuga o notă de cremozitate, făcând fiecare înghițitură și mai savuroasă
- Servită cu fructe proaspete de sezon, cum ar fi afine, căpșuni sau felii de pere, prăjitura capătă un plus de prospețime și un contrast plăcut de arome
- Puțin zahăr pudră presărat deasupra prăjiturii poate adăuga un aspect elegant și un gust subtil
- Și bineînțele, o cană de cafea proaspătă este perfectă pentru a însoți această prăjitură, mai ales într-o zi rece sau pentru un mic dejun leneș.