Prăjitura cu iaurt și lămâie, sau cum o numesc grecii, Yiaourtopita, e genul de desert pe care-l faci o dată și îl ții minte. E o prăjitură simplă, dar cu gust proaspăt, care te face s-o tot repeți.

Prăjitură cu lămâie și iaurt - rețetă grecească

Se face cu iaurt grecesc și cu lămâie. Iaurtul o face pufoasă și umedă în același timp. Lămâia adaugă aroma aia răcoritoare care merge perfect mai ales vara, dar adevărul e că poți s-o faci oricând. Merge dimineața lângă o cafea, ca desert după prânz sau seara când vrei „ceva dulce”. Nici nu trebuie să o lași mult la răcit – e bună și caldă.

Ce e interesant la rețeta asta e că, deși are sirop, nu e grea. Siropul se toarnă peste prăjitură cât e caldă și se absoarbe repede, deci nu rămâne „înnecăcioasă” sau prea dulce. E exact cât trebuie.

Nu e o prăjitură de dietă, dar nici o bombă calorică. Nu are unt, doar ulei și iaurt, deci e puțin mai ușoară decât alte deserturi clasice. Plus că iaurtul aduce proteine și calciu, iar lămâia – pe lângă gust – are și vitamina C și dă o notă fresh.

E o rețetă de făcut din când în când, mai ales când vrei ceva rapid, cu ingrediente simple, dar cu rezultat garantat. Nu are etape complicate, totul se amestecă într-un bol, o bagi la cuptor, torni siropul și gata.

Dacă n-ai încercat până acum prăjituri cu iaurt, asta e un început bun. Iar dacă ai mai făcut, o să vezi că asta are ceva aparte. E genul de desert care merge la orice oră, dar e excelent și dimineața, lângă o cafea. Sau seara, după cină, dacă vrei ceva lejer.

Preparare 15 minute
Gătire 40 minute
Timp total 55 minute

Ingrediente

Ingrediente pentru blat

  • 200 grame iaurt grecesc
  • 200 grame făină
  • 200 grame zahăr
  • 3 ouă
  • 100 ml ulei (de floarea-soarelui sau alt ulei neutru)
  • 1 plic praf de copt (10 g)
  • Coaja rasă de la 2 lămâi
  • Sucul de la 1 lămâie
  • Un praf de sare
  • 1 linguriță extract de vanilie (opțional)

Ingrediente pentru sirop

  • 200 ml apă
  • 150 grame zahăr
  • Sucul de la 1 lămâie
  • 1 felie de lămâie

Mod de preparare

Preîncălzește cuptorul la 180 de grade (foc mediu).

Unge tava rotundă (diametrul de 24 sau 26 cm) cu unt sau ulei. Pune hârtie de copt pe fund, dacă vrei să o scoți ușor. Dacă nu ai tavă rotundă, merge și una dreptunghilară de aproximativ 20x30.

Într-un bol mare, bate ouăle cu zahărul până devin pufoase.

Adaugă iaurtul, uleiul, vanilia, coaja și sucul de lămâie. Amestecă bine.

Cerne făina cu praful de copt și adaugă-le în compoziție. Pune și un praf de sare. Amestecă ușor, cât să se încorporeze.

Toarnă aluatul în tavă. Nivelează.

Coace prăjitura timp de 30-35 de minute sau până trece testul cu scobitoarea.

Între timp, fă siropul: pune într-o cratiță apa, zahărul, sucul de lămâie și felia de lămâie. Lasă să fiarbă 5-7 minute. Scoate felia de lămâie la final.

Când prăjitura e coaptă, scoate-o din cuptor. Las-o 5 minute să se răcorească, apoi toarnă siropul peste ea, cât e caldă.

Las-o să absoarbă tot siropul. Poți s-o tai când e complet rece, dar merge și ușor călduță.