Rețeta autentică grecească de sos tzatziki cu castraveți, lămâie și usturoi. Se consumă rece și merge de minune vara când căldura este insuportabilă.
Tzatziki se prepară simplu, cu iaurt, castraveți, ulei de măsline, ierburi proaspete (de obicei mentă sau mărar), usturoi, suc de lămâie și sare. Este un sos răcoritor și proaspăt, se poate servi cu legume crude sau chipsuri sau îl puteți savura pe post de pastă tartinabilă.
Tzatziki autentic grecesc este cel mai adesea preparat cu iaurt din lapte de oaie sau de capră, dar rețeta noastră de tzatziki folosește iaurt grecesc obișnuit, integral. Este mai ușor de găsit în magazine și are aceeași consistență cremoasă și groasă de care este nevoie în sosul tzatziki.
Toată lumea asociază tzatziki cu mâncarea grecească, dar el se servește în toată Mediterana și în Orientul Mijlociu, uneori sub denumiri diferite sau în forme ușor variate.
Din fericire, tzatziki este foarte ușor de preparat. Singurul truc este să scurgeți corect castravetele înainte de a-l amesteca în iaurt. Altfel, lasă prea mult lichid, iar sosul va fi apos. Pentru a evita acest lucru, castravetele trebuie dat pe răzătoare și sărat, apoi lăsat deoparte ceva timp pentru ca apa să se scurgă.
Sos tzatziki cu iaurt obișnuit sau iaurt grecesc?
Se poate folosi și iaurt obișnuit, dar va fi mai subțire decât un iaurt grecesc. Dacă doriți un tzatziki mai gros, puneți iaurtul într-o sită fină, deasupra unui bol și lăsați-l în frigider câteva ore pentru a scurge o parte din lichid.
Cum se prepară sosul tzatziki - rețeta originală pas cu pas
Ingrediente
- 3 castraveți mici sau 1/2 dintr-un castravete mare - necurățat
- 350-400 de grame de iaurt grecesc gras
- 2 linguri de ulei de măsline extravirgin
- 2 linguri de mentă și/sau mărar proaspăt tocat
- 1 lingură de suc de lămâie
- 2-3 căței de usturoi mari - tocați mărunt
- 1/2 linguriță de sare de mare fină
Mod de preparare
Se rade castravetele și se lasă la scurs într-o sită fină.
Combinați iaurtul, usturoiul, uleiul, sucul de lămâie și sarea într-un castron mare. Acoperiți și dați la frigider pentru cel puțin 30 de minute.
Se adaugă castravetele ras și mărarul proaspăt în iaurt și se amestecă până când sosul este omogen. Se servește cu pâine prăjită sau pe post de sos.
Trucuri pentru cel mai bun tzatziki
- Asigurați-vă că ați scurs bine castravetele ras. Vă puteți folosi mâinile pentru a stoarce lichidul în exces.
- Cu cât usturoiul stă mai mult timp în iaurt, cu atât va fi mai puțin iute și cu atât va avea un gust mai bun.
- Pentru cele mai bune rezultate, combinați toate ingredientele, cu excepția castravetelui și a mărarului, apoi lăsați-le să se odihnească peste noapte în frigider, în timp ce castravetele se scurge.
- Adăugați mărarul în ultimul minut, astfel încât să nu acopere restul aromelor.
Dacă vreți un sos tzatziki vegan sau a o rețetă de sos fără lapte, atunci folosiți iaurt de cocos în loc de iaurt grecesc.
Cu ce se servește tzatziki
Tzatziki este adesea servit cu carne la grătar, dar nu există legumă la grătar sau la cuptor cu care să nu se potrivească. De asemenea, se poate manca simplu, cu paine prajita sau folosit ca sos pentru souvlaki sau gyros.
Legume la grătar
- Ardei gras
- Ciuperci
- Morcovi
- Sparanghel
- Fasole verde
- Porumb
Aperitive tartinabile
- Pâine prăjită
- Legume crude crocante
- Măsline
- Brânză și crackers
- Hummus
Falafel, sandvișuri și salate
Cât timp se păstrează în frigider sosul tzatziki?
În general, acest sos grecesc ar trebui să fie bun până la 3 zile, dacă este depozitat într-un recipient cu capac, în frigider. O să lase apă, dar puteți să îl amestecați înainte de servire.
Se poate folosi mărar uscat?
Puteți folosi și mărar uscat, dar mai puțin. Folosiți 1 linguriță de mărar uscat în loc de 1 lingură de mărar proaspăt.
Sosul tzatziki se poate congela?
Puteți congela sosul tzatziki, deși nu vă recomandăm. Nu va avea aceeași consistență ca atunci când a fost proaspăt preparat. Castraveții se pot înmuia în congelator.
Dacă congelați sosul tzatziki, asigurați-vă că îl depozitați într-un recipient etanș, iar apoi amestecați-l foarte bine înainte de a-l servi.
Alte idei de rețete tzatziki
Ca în cazul oricărei rețete, vă încurajăm să o personalizați după bunul plac. Unele variații sunt subtile, în timp ce altele forțează definiția tzatziki.
- Sos tzatziki cu multă lămâie: adăugați și mai multă aromă de lămâie cu coaja de la 1 lămâie, pe lângă sucul de lămâie. Adăugați și 1/4 linguriță de sumac, dacă aveți.
- Sos tzatziki cu mentă proaspătă: înlocuiți mărarul cu cantități egale de mentă. Excelent pentru a fi folosit cu carne de miel sau mâncăruri picante. De exemplu, înmuiați pâinea preferată într-un tzatziki cu mentă.
- Sos tzatziki în stil mexican: înlocuiți mărarul cu cantități egale de coriandru și lămâia cu cantități egale de lime. Se potrivește de minune cu tacos, salată taco sau burritos.
- Sos tzatziki în stil italian: se adaugă 50 de grame de roșii uscate în ulei, tocate. Adăugați 1 lingură de oregano proaspăt tocat împreună cu mărarul, sau 2 linguri de oregano și fără mărar. Folosiți pe burgeri sau cu focaccia.
- Sos tzatziki cu smântână și ceapă: se înlocuiesc 200 de grame de iaurt cu smântână și se adaugă ceapă verde tocată (împreună cu mărarul).
- Sos tzatziki cu avocado: adăugați 1 avocado în rețetă pentru o aromă și o textură incredibile.
- Sos tzatziki picant: adăugați până la 1 lingură de harissa sau un vârf de cuțit (sau mai mult) de boia. Excelent pentru legume.
Beneficii ale consumului de tzatziki
O porție de două linguri de tzatziki conține în jur de 5 grame de proteine, adică puțin sub 10% din necesarul zilnic al unui om obișnuit. Iaurtul grecesc simplu, conține de două ori mai multe proteine decât cel obișnuit.
Acest nutrient esențial este excelent pentru piele, păr, oase și inimă, mușchi și oferă energie pentru mai mult timp decât alimentele cu zahăr sau cu amidon.
O porție de două linguri conține aproximativ 50 de calorii și 1,7 grame de grăsime, ceea ce este mult mai puțin decât orice alt sos cremos. Conține aproximativ 50 de miligrame de calciu și nu are colesterol, adică susține mentinerea valorilor tensiunii arteriale în limite normale și sănătatea inimii.