Dintre toate deserturile, prăjiturile făcute după rețete vechi, transmise din generație în generație, au un gust aparte. Este și cazul acestei prăjituri, Regina Maria, o prăjitură deosebită pe care o cunosc bunicile și chiar străbunicile noastre.

Rețeta originală se găsește doar în cărți de bucate foarte vechi sau în caietele cu rețete ale bunicilor noastre. Variantele de rețete de pe internet sunt apropiate de rețeta originală și respectă modul de preparare și gustul atât de popular în urmă cu zeci de ani. 

Prăjitură Regina Maria - rețetă din caietul bunicii
Timp total 2 ore

Ingrediente

  • Primul blat:
  • 6 ouă
  • 7 linguri zahăr
  • 2 linguri apă
  • 7 linguri făină
  • Al doilea blat:
  • 6 ouă
  • 250 g zahăr
  • 150 g nucă de cocos
  • 2 linguri făină
  • Cremă:
  • 6 gălbenușuri
  • 12 linguri zahăr pudră
  • 300 g unt
  • esență de vanilie
  • Glazură:
  • 150 g zahăr pudră
  • 2 linguri cacao
  • 3 linguri apă
  • 3 linguri ulei

Mod de preparare

Pentru primul blat, se bat spumă albușurile cu zahărul și două linguri de apă. Când s-a format o spumă, încorporați treptat gălbenușurile și făina, câte o lingură, amestecând de jos în sus.

Turnați blatul într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și dați la cuptor, în cuptorul preîncălzit, pentru 30-35 de minute sau până când trece testul cu scobitoarea.

Pentru al doilea blat, separați ouăle și păstrați gălbenușurile pentru cremă. Bateți albușurile spumă, împreună cu zahărul. Când s-a format o spumă consistentă, adăugați fulgii de cocos și făina, amestecând cu grijă. Coaceți blatul într-o tavă cu aceleași dimensiuni ca și prima.

Lăsați ambele blaturi să se răcească la temperatura camerei, timp în care vă puteți ocupa de cremă.

Puneți gălbenușurile împreună cu 8 linguri de zahăr pudră într-un bol, deasupra unui vas cu apă care fierbe încet. Amestecați la bain marie, până când crema se îngroașă. Lăsați să se răcească și, între timp, bateți untul cu mixerul și cu restul de 4 linguri de zahăr. Adăugați esența de vanilie și amestecați cu crema de gălbenuș, care s-a răcit între timp.

Pentru asamblarea prăjiturii, întindeți crema peste primul blat în strat uniform. Adăugați blatul cu cocos și presați ușor.

Pentru glazură, puneți cacaoa, zahărul și apa pe foc și amestecați până când s-a topit zahărul. Opriți focul și adăugați uleiul. Amestecați bine și turnați glazura peste prăjitură. Decorați cu fulgi de cocos și serviți după ce s-a răcit.

Poftă bună!