Nu există un desert mai bun decât acelea pe care ni le preparau mamele sau bunicile în copilărie și care ne aduc mereu aminte de acea perioadă. Unul dintre aceste deserturi este plăcinta cu mere, aromată și parfumată.

Astăzi vă propunem o rețetă tradițională și delicioasă de plăcintă cu mere făcută în casă. Mirosul din timpul coacerii, dar mai ales gustul vă vor trimite din nou cu gândul la bucătăria mamei sau a bunicii.

Plăcintă cu mere - după rețeta bunicii
Timp total 1 oră și 15 minute

Ingrediente

  • 500 g făină
  • 200 g unt
  • 1 ou
  • 100 g smântână
  • 1 plic zahăr vanilat
  • 1 plic praf de copt
  • un praf de sare

Pentru umplut:

  • 1,5 kg mere
  • 150 g zahăr
  • 1 linguriță scorțișoară
  • 2 linguri griș

Mod de preparare

Pentru a prepara aluatul, untul trebuie să fie la temperatura camerei. Amestecați făina cu praful de copt și un praf de sare într-un bol. Adăugați untul și oul și frământați un aluat sfărâmicios. Încorporați smântâna și zahărul vanilat și continuați să frământați.

Trebuie să obțineți un aluat ferm, care să poată fi întins. Dacă aluatul este prea gros și nu s-a încorporat toată făina, adăugați un strop de apă. Dacă din contră aluatul este prea moale, mai puneți 2 linguri de făină. Totul depinde de consistența smântânii.

Lăsați aluatul deoparte cât timp vă ocupați de umplutură. Spălați și curățați merele și dați-le pe răzătoare. Puneți merele împreună cu zahărul într-un vas pe foc și căliți până când merele și-au schimbat culoarea și și-au lăsat zeamă. Opriți focul, scurgeți zeama și adăugați scorțișoara.

Împărțiți aluatul în două părți egale și întindeți câte o foaie de mărimea tăvii. Așezați foaia în tava tapetată cu hârtie de copt. Adăugați umplutura peste și presărați griș. Acesta are rolul de a absorbi excesul de suc din mere, pentru ca plăcinta să se coacă cum trebuie.

Puneți și cealaltă foaie de aluat peste și înțepați cu furculița din loc în loc. Dați plăcinta în cuptorul preîncălzit, la 180 de grade, pentru 35-40 de minute sau până când aceasta s-a rumenit deasupra. După ce plăcinta s-a răcit, pudrați cu zahăr sau serviți ca atare.

Poftă bună!