Un blat cu cafea si nuci, cu o crema delicioasa de cafea, pentru putina energie dupa-amiaza.

Prajituri cu nuci si cafea
Timp total 1 oră și 10 minute

Ingrediente

  • 200g unt
  • 200g zahar
  • 1 lingurita de extract de vanilie
  • 4 oua
  • 3 linguri de cafea instant granule amestecate cu 1 lingura de apa clocotita
  • 200g faina
  • 1 lingurita praf de copt
  • sare
  • 75g de nuci, tocate
  • Pentru nuci:
  • 125g zahar
  • 40g de nuci, tocate
  • ulei
  • Pentru glazura:
  • 200g unt
  • 325g zahar
  • 2-3 lingurite de cafea instant granule amestecate cu 2 linguri de apa fierbinte
  • 2 linguri de whisky
  • smantana

Mod de preparare

1. Se incalzeste cuptorul la 180C. Se unge o tava si se tapeteaza cu hartie de copt. Se pun untul si zaharul intr-un castron si se amesteca cu un mixer electric pana cand este palid si cremos. Se adauga extractul de vanilie, apoi se adauga ouale, treptat. Folosind o lingura de lemn, se adauga cafeaua, faina, praful de copt, sarea si nucile si se amesteca. Se pune compozitia in tava pregatita si se coace pe raftul din mijloc timp de 25-30 de minute, pana cand o scobitoare introdusa in centrul prajiturii iese curata. Se scoate din tava si se lasa sa se raceasca complet.

2. Pentru a prepara nucile, se pun 125 g de zahar intr-o tigaie, la foc mic si se lasa sa se topeasca usor, inclinand ocazional tigaia. Odata ce zaharul s-a topit, se lasa pe foc pana se formeaza un caramel bogat. Se imprastie nucurile peste o foaie de copt bine udata, apoi se toarna caramel peste ele, se amesteca usor si se lasa sa se raceasca.

3. Pentru a face glazura, se pun untul si zaharul intr-un vas si se bat cu un mixer electric. Se adauga cafeaua, whisky si smantana.

4. Se taie blatul pe jumatate pe orizontala, se pune crema pe una dintre jumatatile de blat, se adauga adauga a doua jumatate, apoi se acopera cu crema. Se decoreaza cu nuci caramelizate, sparte.