Aceasta reteta de friptura de miel cu usturoi, feta si umplutura de menta este excelenta langa cartofi, felii de lamaie si oregano, sau o salata greceasca.
Timp total 2 ore
Ingrediente
- 2-2.5kg pulpa de miel
- 25g unt
- 4 catei de usturoi, zdrobiti, plus 1 catel intreg
- 1 lingurita chimen, usor zdrobite
- 1 legatura ceapa verde, taiata in felii subtiri
- 500g spanac, tulpini indepartate
- 1 lingurita oregano uscat
- 4 linguri de menta proaspata, tocata
- 200g feta, maruntita
- 1 lingura ulei de masline
- 200ml supa de pui
Mod de preparare
1. Se incalzeste cuptorul la 230C. Se cantareste pulpa de miel dezosata si se calculeaza timpul de gatire (18 minute per 500g). In acest fel este gatita mediu (usor roz in centru).2. Se topeste untul intr-o tigaie mare la foc mic, se adauga chimen si usturoi, apoi se lasa sa sfaraie timp de cateva secunde. Se adauga ceapa, apoi se lasa pe foc timp de 2 minute sau pana se inmoaie.
3. Intre timp, se taie spanacul. Se adauga in tigaie la foc mediu, treptat. Cand este calit, se fierbe timp de 1 minut, apoi se pune intr-o strecuratoare si se preseaza pentru a indeparta orice lichid in exces. Se asezoneaza si se lasa sa se raceasca. Se adauga oregano uscat, menta tocata, feta si ulei de masline.
4. Se umple mielul cu amestecul de spanac cu feta, apoi se fixeaza cu 4 frigarui mici. Cu un cutit ascutit, se fac fante mici peste tot. Se taie catelul de usturoi ramas si se pun cate 1-2 bucati in fiecare fanta. Se freaca peste tot cu ulei de masline si se condimenteaza bine.
5. Se pune intr-o tava si se lasa la cuptor timp de 20 de minute. Se scade temperatura cuptorului la 200C pentru restul timpului de gatire.
6. Se scoate mielul pe un platou, se acopera cu folie si se lasa sa se raceasca timp de 15 minute. Se scurge excesul de grasime din tava, se pune intr-o tihaie si se adauga supa de pui. Se fierbe pana cand se reduce. Se condimenteaza dupa gust, daca este necesar. Se taie mielul si se serveste alaturi de sos.