4 sosuri delicioase pentru friptura de miel

Carnea de miel este adesea asociată cu Paștele și poate fi savurată la cuptor, la grătar, la tigaie și în multe alte moduri delicioase.

În orice caz, este un răsfăț pentru papilele gustative și este carnea perfectă pentru a marca o ocazie specială!

Ce sosuri se potrivesc cu carnea de miel?

Pentru a pregăti cel mai bun sos pentru carnea de miel, ar trebui să luați în considerare și preferințele familiei sau ale invitaților.

Rețetele comune includ ingrediente ca vin roșu, mentă, suc de coacăze roșii sau merișor.

De dragul simplității, am enumerat câteva sosuri tradiționale care se servesc cu succes alături de carnea de miel și care satisfac și cele mai sofisticate gusturi.

Cele mai bune sosuri pentru carnea de miel

Puteți servi aceste sosuri presărate deasupra mielului sau le puteți servi în lateral, astfel încât fiecare să dozeze cantitatea după gust.

Nu aveți cum să greșiți cu niciuna dintre aceste rețete pentru că toate sunt delicioase!


1.

Sos de iaurt cu mentă (versiunea clasică)

Ingrediente

  • 280 grame iaurt grecesc
  • 20 de grame frunze de mentă tocate mărunt
  • 2 căței de usturoi, tocați (aproximativ 2 lingurițe)
  • 1 lingură suc proaspăt de lămâie de la 1 lămâie
  • 1/2 linguriță chimen măcinat
  • 1/4 linguriță piper cayenne
  • Sare kosher și piper negru proaspăt măcinat după gust

Mod de preparare

Puneți iaurtul, menta, usturoiul, sucul de lămâie, chimenul și piperul cayenne într-un castron mic și amestecați.

Se condimenteaă cu sare și piper după gust.

Lăsați să stea timp de 30 de minute, apoi serviți sau transferați într-un recipient ermetic și păstrați-l la frigider până la o săptămână.


2.

Sos de mentă pentru miel (versiunea modernă)

Ingrediente

  • Un pumn de mentă proaspătă (115 grame sunt suficiente)
  • 1 lingură de rozmarin proaspăt (opțional)
  • 120 ml apă clocotită
  • 120 ml oțet de vin roșu (sau oțet de mere)
  • 1 lingură zahăr
  • Un strop de sare de mare

Mod de preparare

Îndepărtați tulpinile firelor de mentă și clătiți bine frunzele.

Tăiați frunzele de mentă și puneți-le într-un castron mic.

Se acoperă cu apă clocotită.

Se adaugă zahărul și se lasă să se înmoaie până când apa se răcește (aproximativ 15 minute).

Se adaugă sarea de mare și oțetul.

Serviți sosul de mentă peste cotlete de miel.


3.

Sos de mentă, în stil indian

sos indian cu menta, iaurt și lămâie

Ingrediente

  • 280 de grame de iaurt gras
  • 10 grame frunze de coriandru
  • 15 grame frunze de mentă
  • 1 ardei iute verde
  • Sucul de la o jumătate de lămâie
  • 1/4 linguriță chimen măcinat
  • 1/4 linguriță Garam masala
  • 1/4 – 1/2 lingură de zahăr
  • Sare după gust
  • 2 linguri de apă

Mod de preparare

Puneți frunzele de coriandru, frunzele de mentă și ardeiul verde într-un blender și amestecați. Adăugați 1 -2 linguri de apă pentru a se omogeniza.

Într-un castron mic, puneți iaurtul.

Acum adăugați amestecul de ierburi verzi, sare, zahăr, praf de chimen, garam masala și sucul de lămâie în iaurt.

Se amestecă până se omogenizează bine. Acoperiți vasul și răciți până când sunteți gata de servit.


4.

Sos delicios de merișoare

Ingrediente

  • 340 grame de merișoare proaspete sau congelate
  • 200 grame zahăr
  • 250 ml apă ( se poate înlocui cu 125 ml suc de portocale și 125 ml apă dacă doriți o aromă de portocale în sos)
  • Opțional: nuci pecan, coajă de portocale, stafide, coacaze, afine, scorțișoară, nucșoară, ienibahar.

Mod de preparare

Clătiți merișoarele.

Puneți apa și zahărul într-o cratiță medie la foc mare și dați în fiert. Se amestecă până când se dizolvă zahărul.

Adăugați merișoarele în oală. Reduceți focul și fierbeți timp de 10 minute sau până când merișoarelor se sparg.

În acest moment puteți lăsa sosul așa cum este sau puteți adăuga și alte ingrediente.

(Se pot folosi stafide, coacăze sau chiar afine pentru un plus de dulceață. Puteți adăuga și mirodenii cum ar fi scorțișoară, nucșoară sau ienibahar. Dacă adăugați condimente, începeți cu câte puțin din fiecare și adăugați mai mult după gust.)