Carnea de miel îngrașă? Câte calorii are friptura de miel

Articolul oferă o perspectivă echilibrată și informativă despre consumul de carne de miel și modul în care acesta poate fi inclus într-o alimentație sănătoasă.

Așa cum sigur știți deja, mielul este carnea de la o oaie care are mai puțin de 1 an.

Carnea de miel este o carne roșie și are o aromă mai blândă decât cea de oaie. La români, carnea de miel se mănâncă în general primăvara, de Paște. Dar această carne roșie este disponibilă tot anul.

Ca și alte tipuri de carne roșie, mielul este o sursă excelentă de proteine, fier și zinc.

Câte calorii are friptura de miel

O porție de 100 de grame de cotlet slab de miel la cuptor are 202 calorii. Aproximativ 53% dintre acestea provin din proteine, în timp ce aproximativ 47% provin din grăsimi.

Alte valori nutriționale

  • Grăsimi: 10 g
  • Sodiu: 66 mg
  • Carbohidrați: 0 g
  • Proteine: 27 g
  • Grăsimi saturate: 3,7 g
  • Fier: 2,4 mg
  • Zinc: 4 mg
  • Vitamina B12: 2,16 mcg

Carbohidrați

Ca și celelalte tipuri de cărnuri, carnea de miel nu are carbohidrați, fibre sau zahăr.

Grăsimi

Cotletul de miel este o bucată de carne destul de slabă, cu 10 grame de grăsime per porție. O carne slabă are 3 grame de grăsime sau chiar mai puțin la o porție de 30 de grame. Mai exact, carnea de miel are 2,8 grame de grăsime.

Cotletul conține 3,7 grame de grăsimi saturate per porție de 100 de grame. Ghidurile nutriționale recomandă ca mai puțin de 10% din calorii să provină din grăsimi saturate.

Proteine

Friptura de miel reprezintă o sursă excelentă de proteine de înaltă calitate, oferind 27 de grame per porție de 100 de grame.

Vitamine și minerale

Ca și alte alimente din grupul proteic, mielul este o sursă bună de multe vitamine și minerale esențiale. O porție de 100 de grame acoperă mai mult de 10% din valoarea zilnică pentru fier, zinc, seleniu și multe dintre vitaminele B, inclusiv vitamina B12.

Beneficii pentru sănătate

Mielul oferă o serie de nutrienți și poate face parte dintr-o dietă echilibrată.

Iată câteva dintre beneficiile consumului de miel pentru sănătate:

Reducerea riscului de boli cardiovasculare

Mielul hrănit cu iarbă este o sursă foarte bună de seleniu și de zinc. Aportul sănătos al acestor minerale reprezintă un factor de protecție împotriva stresului oxidativ, deoarece sunt cofactori în sistemele importante de enzime antioxidante.

O sursă fantastică de fier

Ca și carne roșie, mielul are în mod inerent mult mai mult fier decât alte surse de proteine, cum ar fi puiul sau peștele. În plus, deoarece mielul este o sursă animală de fier, conține mai degrabă fier hem decât fierul non-hem găsit în plante.

Fierul hem este cea mai absorbabilă formă de fier, așa că un consum regulat de carne roșie precum mielul poate ajuta la ameliorarea și prevenirea deficienței de fier și a simptomelor anemiei.

O sursă puternică de vitamina B

Mielul este o sursă excelentă de B12, doar 100 de grame de carne de miel vor asigura jumătate din necesarul zilnic al acestei vitamine.

De asemenea, mielul este bogat și în alte vitamine B esențiale, respectiv vitamina B6, niacină (vitamina B3), riboflavină (vitamina B2) și acid pantotenic (vitamina B5).

Vitamina B12 precum și aceste alte tipuri de B ajută sistemul nostru nervos să funcționeze așa cum ar trebui și mențin celulele nervoase reale sunt într-o stare sănătoasă.

O modalitate de a vă întări sistemul imunitar

Carnea de miel este bogată în zinc, cel care stimulează imunitatea. Doar 100 de grame de miel conțin 4,4 mg zinc, ceea ce reprezintă 30% din valoarea noastră zilnică.

Zincul este absolut esențial pentru sănătatea imunitară optimă, ajută la vindecarea rănilor, susține sinteza ADN-ului și proteinelor, precum și creșterea și dezvoltarea la copii.

Carnea de miel are proprietăți antiinflamatorii

Mielul conține grăsimi, dar o parte semnificativă din această grăsime este reprezentată de acizii grași Omega-3 antiinflamatori.

Poate stimula metabolismul

Corpul dumneavoastră folosește mai multă energie pentru a digera și metaboliza proteinele decât grăsimile și carbohidrații. Acest lucru este important de reținut pentru persoanele cu anumite afecțiuni medicale care trebuie să urmeze o dietă bogată în proteine.

Oferă o senzație de sațietate pentru mai mult timp

Alimentele bogate în proteine, cum ar fi carnea de miel, vă mențin sătul mai mult timp decât alimentele bogate în carbohidrați și grăsimi.

Alimentele proteice scad eliberarea hormonilor care vă stimulează pofta de mancare și cresc eliberarea hormonilor ce vă suprimă apetitul.

Dacă urmați o dietă bogată în proteine, asta vă poate ajuta să gestionați foamea mai ușor, precum și să vă mențineți nivelul de zahăr din sânge mai stabil.

Mielul în dietă

O caracteristică a cărnii de miel este aceea de a conține L-carnitină. L-carnitina este un aminoacid și joacă un rol important în transportul acizilor grași în mitocondrii, pentru a fi apoi transformat în energie, ce are un efect de ardere a grăsimilor.

Carnea de miel este bogată în L-carnitină, așa că un consum regulat de carne de miel poate fi un stimulent pentru arderea grăsimilor.

De asemenea, în general, producția natural de L-carnitină tinde să scadă odată cu vârsta. Asta, ca o informație pentru persoanele mature care cred că nu mai slăbesc în comparație cu perioada când erau mai tinere. În plus, L-carnitina poate ajuta la îmbunătățirea performanței fizice.

Totodată, unele persoane consideră că un consum de „carne = calorii ridicate”, dar carnea de miel are în general un conținut scăzut de calorii, așa că este recomandată pentru dietă.

De exemplu, 100 g de carne de vită are 259 calorii, iar în comparație, 100 g de carne de miel are 202 calorii.

Și total surprinzător, carnea de pui are mai mult, respectiv 204 calorii la 100g.

Prin urmare, carnea de miel este recomandată celor care doresc să mănânce sănătos și, în același timp, să slăbească.

Alergii la carnea de miel

Alergiile la carne nu sunt chiar obișnuite, dar este totuși posibil să aveți o reacție alergică la orice tip de carne, inclusiv la cea de miel.

Simptomele alergiei pot fi: vărsături sau diaree, dificultăți de respirație, erupții cutanate sau anafilaxie.

Dacă aveți o reacție ciudată după ce mâncați carne de miel, atunci luați legătura imediat cu un medic specialist.

Riscurile consumului de carne de miel

Ca orice carne roșie, mielul are anumite riscuri pentru sănătate. Studiile au descoperit că un consum ridicat de produse din carne roșie precum carnea de vită, miel, porc, vițel și oaie poate crește riscul apariției unui număr de boli (cronice) pe termen lung, respectiv:

  • Accident vascular cerebral
  • Cancer de prostată
  • Cancer mamar
  • Cancer colorectal
  • Cancer pancreatic
  • Boli de inimă
  • Diabet

Este recomandat să cumpărați carne de miel din surse sigure, să vă asigurați că este manipulat în condiții de igienă și siguranță și mai mult, că este pregătit corespunzător pentru a evita bolile de origine alimentară.

Păstrați carnea de miel crudă la frigider și departe de alte alimente. Spălați-vă bine mâinile înainte și după manipularea oricărui tip de carne crudă.

Carnea de miel - o alegere gustoasă și echilibrată

Carnea de miel este un tip de carne roșie care provine de la oi tinere. Nu numai că este o sursă bogată de proteine de înaltă calitate, dar este și o sursă remarcabilă de multe vitamine și minerale, inclusiv fier, zinc și vitamina B12.

Din acest motiv, consumul regulat de carne de miel poate susține musculature și creșterea sa, întreținerea și performanța. În plus, ajută la prevenirea anemiei.

Ca și puncte negative, unele studii au demonstrat că există o legătură clară între aportul ridicat de carne roșie și un risc crescut de cancer și boli de inimă.

De la masa de Paște nu trebuie să lipsească preparatele tradiționale: drob de miel, ciorba de miel, pască.